Кандидати нахлуха в ОИК – Петрич: Ще ви висим на главите, защото ви нямаме доверие

0
32
Снимка: архив

ОИК е спряла работата за три часа, уведомени са прокуратурата и ЦИК

Представители на политически партии и кандидати за кметове и общински съветници в Петрич са нахлули снощи в помещението на Общинската избирателна комисия и залата за приемане на изборните резултати. Наложило се намесата на полицията, а със свое решение ОИК е спряла работата за три часа, предава БНР.

Около 21.30 минути застъпници, наблюдатели и участници в изборите за местна власт нахлуват в помещението, където заседава Общинската избирателна комисия и настоявали да останат там, защото нямали доверие в работата й и се съмнявали в манипулация на вота. Председателят на комисията Борислав Коконов описа ситуацията като недопустима:

„Представители на партии, кандидати за кметове и общински съветници нахълтаха и започнаха да снимат и да нагрубяват членовете на ОИК. И нещата, които се говореха, че нямат доверие на цялата комисия. Точният израз беше: „Ще ви висим на главите, защото ви нямаме доверие“.

Тъй като се стигнало и до физическа невъзможност работата по приемане на изборните книжа да продължи, както и реална опасност да бъде компрометирана анонимността на вота при броенето на бюлетините, се наложило намеса на полицията:

„Оставихме полицията да ръководи преговорите, тъй като ние не успяхме да се справим с тях. Договорката беше с МВР, ако видят, те да извадят телефон, тъй като имаше и такива случаи, да ни снимат нас, което нямат право, да бъдат отстранявани незабавно. От няколко пратии бяха представителите, които създадоха тази ситуация“.

Едва към 1.30 часа след полунощ процесът по приемане и обработка на изборните протоколи в Петрич е била възобновена, а за случая е уведомена ЦИК и прокуратурата.