Лена Бориславова получавала 13 690 лв. на месец от ББР с нищожен договор

0
941
Лена Бориславова и Кирил Петков

Новоназначеният шеф на банката от Кирил Петков-Цанко Арабджиев подписал с юристката документа седмица преди да бъде вписан в Търговския регистър

glasove.com

През лятото на 2021 г. се разчу за договор за правно обслужване между Българската банка за развитие (ББР) и правната кантора, в която работи Лена Бориславова, настояща шефка на кабинета на Кирил Петков. Документи с, които „Гласове“ разполага, показват, че Бориславова е получавала сериозна сума от държавната банка на базата на нищожен договор. Той е потвърден от ББР от лица, които нямат представителна власт към трети страни. Копие от писмото, с което се потвърждава договора, показва, че Лена Бориславова е трябвало да анализира документи, да консултира и най-важното – да бъде точно определеното лице, на което адвокатската кантора да възлага тези услуги.

Писмото за потвърждение и реално активирането на договора е осъществено с подписите на Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев на 01.07.2021 г. – шест дни преди да имат право за това. Те са вписани в Търговския регистър на 07.07.2021 г. и това е датата, от която могат да представляват банката пред трети лица и да подписват договора и потвърждаващото писмо за Лена Бориславова. С тези действия са нарушени съществуващи норми, като банката е задължена с разходи, които отиват в джоба на настоящата шефка на кабинета на Кирил Петков.

Прави впечатление, че договорът е с адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, но е с точно посочване на Лена Бориславова при месечно възнаграждение 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС, без разноски и без допълнително уговорените допълнителни 274 лв. на час.

Договорът е прекратен, когато приближената на Кирил Петков се включва в политическата надпревара. Преди това тя е била адвокат на неговата фондация „Център за приложни изследвания и иновации“, в която е била и лектор.

По времето на нищожния ѝ договор с ББР, Бориславова е имала кабинет в Министерството на икономиката, предоставен ѝ от служебния министър Кирил Петков на същия етаж, на който се намира и неговия кабинет. Припомняме, че Конституционният съд обяви назначението на самия Петков в служебното правителство за нищожно заради двойното му гражданство по онова време.

Кирил Петков и Лена Бориславова са и сред учредителите на „Да, България“.

До подписването на скандалния договор с адвокатското дружество, в което работи Бориславова, също се стига след скандали, когато през целия месец юни 2021 г. Кирил Петков прави опити да смени ръководството на ББР. Той депозира поредица от искания в Търговския регистър, като си позволява да атакува публично съда и неговите решения. Петков заяви, че ще депозира искания, докато не се намери съдя който да ги удовлетвори.