Официално: Кирил Петков 3 месеца е бил министър с канадско гражданство

0
502
Кирил Петков

Датата на документа, че министърът от първия служебен кабинет не е канадец, е  20 август

Кирил Петков е представил в Конституционния съд в указания срок – 9 октомври 2021 г. документа, удостоверяващ, че вече не е гражданин на Канада. Това съобщават от „Продължаваме промяната“.

Административният акт, получен по пощата, носи дата 20 август 2021 г. и удостоверява, че към тази дата Кирил Петков не е гражданин на Канада, добавят от партията.

Документите на Киро Канадеца

Основното, което става ясно от акта обаче е, че Петков не е разполагал с подобен към датата 12 май, когато стана министър на икономиката. Преди това той е подписал декларация, че отговаря на изискванията за министерски пост – включително да няма друго гражданство освен българско.

На 12 октомври Конституционният съд трябва да се произнесе по доказателствата по делото. Петков обаче е поискал месец отсрочка, за да има време да представи писмено становище. Ако КС изпълни искането му, решението ще остане за след изборите.

Преди дни президентът Румен Радев поиска от конституционните съдии да не се произнасят изобщо, тъй като Петков вече не е министър и предметът на делото бил неактуален.