Настимир: Няма да отпадне отнемането на автомобил, чистим нюанси

0
88
Настимир Ананиев Снимка: Трибюн

Депутатът обясни, че ще се прецизират текстовете за наркотици, защото при взимане на дрога няма норма

Обсъжданите промени в Наказателния кодекс за санкциите на шофьорите не са за отпадане конфискацията на автомобили, а по отношение на наркотиците и взимането на кръвни проби.

Това заяви пред БНТ депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Настимир Ананиев. В началото на месеца Народното събрание прие промени в Наказателния кодекс (НК), с които утежниха санкциите за употребили алкохол или наркотици шофьори.

Той обясни, че законът е ясен относно употребата на алкохол, но трябва да се прецизират текстовете за наркотиците и техните аналози.

„Защото може да се окаже, че сте взели две хапчета за глава и са ви свалили табелите на колата. Проблемът е, че в момента има само четири лаборатории и огромен обем от тестове, които трябва да се извършат“.

Заявката на премиера от миналата седмица е скоро кръвните проби да излизат до седмица, за същото е уверил и вътрешният министър Калин Стоянов на вчерашната си среща с депутати от ПП.

По думите на Ананиев приетите промени са ясни, но много малко хора четат конкретиката. Посланието е законът да има възпираща цел.

„Ако ви хванат с 0,5 алкохол и с наркотици / там няма норма/ тогава ви свалят табелите, после ако се стигне до дело и съдът прецени, се отнема автомобилът“, разясни той. По думите на Ананиев е имало проблем с различното тълкуване на закона в различните области на страната и затова при вчерашната среща с министъра е станало ясно, че до петък трябва да се изгладят методическите указание между ОД МВР-тата и шефовете на окръжните прокуратури.

Ананиев заяви, че отнемало 6 часа за една кръвна проба, а след въвеждане на новата апаратура това ще става за 15 минути.