Николай Денков: „Лукойл“ ще платят данъците, които дължат през годините

0
58
Николай Денков Снимка: Кадър/ Нова нюз

Енергийната комисия махна господстващото положение на руската компания върху акцизните складове

Лукойл ще платят данъците, които дължат за годините. Това увери премиерът Николай Денков пред журналисти в Министерския съвет.

В последните няколко дни чувам приписани на мен думи, които никога не съм казвал. Това, която ядно казвам е, че “Лукойл” са поели ангажимент до края на годината да платят всички данъци, които се полагат по нашето законодателство и да не се опитват да ги отлагат, тъй като имаше такива възможности. Никога не съм казвал суми от типа, които бяха лансирани от други участници в тази среща. Така че голяма част от информацията, която беше предоставена от други лица, всъщност е по-скоро дезинформация. Правителството и аз не преразказваме законите. Това, че някой е направил калпави закони, не означава, че ние трябва да нарушим закона, за да изпълним нечии желания. Законите трябва да се спазват.

Въпросите за това колко пари очакваме премиерът обаче препрати към Министерството на финансите и агенция “Митници”.

Аз казвам, че това, което сме се разбрали е, че те са поели ангажимента дължимите суми да бъдат изплатени до края на годината. Всякакво срокове от типа на една седмица отново са някаква дезинформация. По отношение на приказките за хранилки и други доста по конкретни обвинения, отговорът е ясен – завеждам дело срещу хората, които твърдят тези неща. Директно това е, вече съм го решил.

Междувременно с 10 гласа за и нито един против парламентарната комисия по енергетика прие на първо четене промени в Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти. Според тях търговците на горива вече ще имат право да държат до 70% от задължителните 100-дневни запаси от нефт и нефтопродукти в чужбина, на територията на държава членка на ЕС, и само 30% на територията на България. Сега те са длъжни да държат 100% от запасите в България.

Освен това, ако сега собственик на акцизен склад откаже на търговец на горива да му съхранява горивата, глобата е символична – от 500 до 2 хиляди лева. Предложението за промяна в Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, внесени от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и от ДПС Йордан Цонев, е глобите да станат при първо нарушение от 1 до 2 милиона лева и при второ нарушение – от 3 до 5 милиона и отнемане на лиценза.