Петков с оферта към Митрофанова: Оттеглете нотата, ще имате 43-ма служители в посолството

0
561
Снимка: МС

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план, обяви „ястребът“-премиер в оставка

По повод нотата на руския посланик Митрофанова със заплахи, че ще скъсат дипломатическите отношения с България и ще затворят посолството, премиерът в оставка Кирил Петков излезе с оферта към нея. Ето официалното съобщение на правителствената информационна служба:Изявление на министър-председателя Кирил Петков по повод нотата на Руската федерация от днес: Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота. Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни.