Предложението на ГЕРБ Зеленски да говори пред парламента се отложи, ДБ и ПП против

0
205
Снимка: НС

Идеята ще се обсъжда на първия председателски съвет в новия парламент

Предложението на ГЕРБ-СДС за отправяне на покана към украинския президент Володимир Зеленски, който да направи видео обръщение към 48-ото Народно събрание ще бъде обсъдено на първия председателски съвет на новия парламент, съобщиха от ГЕРБ.

На днешните консултации от „Демократична България” и „Продължаваме промяната” са били против това да стане на самото откриване на 48-ото Народно събрание.

За съжаление, не беше постигнато решение президентът на Украйна да бъде поканен за видеообръщение на първия ден, но постигнахме единодушие въпросът за изслушването на Зеленски пред парламента да се обсъди на първия председателски съвет”, каза Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС след проведената среща в Народното събрание.

Решихме още на първия председателски съвет да бъде взето решение за отправяне на покана към президента Зеленски да се изкаже пред българския парламент, съобразно неговата програма и програмата на НС”, потвърди Надежда Йорданова от ДБ.

Според ДБ най-добрият начин за отправяне на подобна покана е след конституирането на НС. Тогава ще бъде поставен и въпросът за предоставяне на оръжие на Украйна. „Още в първия работен ден ДБ ще внесе предложение за решение за предоставяне на военна помощ за Украйна”, потвърди Йорданова.

Аз мисля, че няма да се стигне до изслушване на Володимир Зеленски, защото в крайна сметка смятам, че здравият разум ще надделее”, така Костадин Костадинов коментира предложението за видеообръщение на Володимир Зеленски на откриването на 48-ото Народно събрание.

Хората ни питат докога ще се занимаваме с проблемите на Украйна. Може би ще изпеят химна на Украйна. Това обижда българите, Това е тотална инфантилизация”, заяви Костадин Костадинов.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова по-рано заяви, че БСП ще инициира среща в понеделник между парламентарно представените партии, посветена на цените, доходите и бюджета.