Проф. Герджиков: Енергийният баланс в момента е невъзможен без комплекс „Марица-изток“

0
209
Анастас Герджиков и Невяна Митева

Трябва да има държавна помощ за бизнеса и енергийна за домакинствата

Обединение на всички българи около обща визия за бъдещето – това е нашата кауза“, каза проф. Анастас Герджиков. Той и Невяна Митева се срещнаха с над хиляда души симпатизанти и съмишленици в Асеновград, Казанлък и Стара Загора днес. Проф. Герджиков поясни важността на ролята на президента, както и че е важно да работи в партньорство с всички, да обединява, а не да разединява. „Искаме да има спокоен дебат и обединение поне по най-основните теми – евроатлантическа ориентация, върховенство на закона, качествено образование, достъпно здравеопазване и много други“, каза проф. Герджиков.

Кандидатите посетиха Бачковския манастир, където запалиха свещ за здраве и успех на всички българи. Игуменът на манастира – епископ Сионий, им подари икони, които скоро да поставят в кабинетите си на президент и вицепрезидент на Република България. „Както Вие казахте, необходими са мир, приятелство и единение на нацията и е необходимо да престанем с тези дребни вражди“, съгласи се игуменът в разговора си с проф. Герджиков.

В Казанлък проф. Герджиков и Невяна Митева се срещнаха с представители на малкия бизнес и обсъдиха проблемите им и какво може да се направи, за да се облекчи икономическият натиск и тежестта върху предприятията, породени от пандемията.

При срещите с граждани и бизнес в Стара Загора, най-дискутирана беше горещата тема на деня – състоянието на енергетиката и високите цени на тока. Според проф. Герджиков, трябва да смекчим удара с национални мерки – премахване на ДДС и акцизите върху електроенергията, директни субсидии за купувачите на енергия на пазара на едро, осигуряване на достатъчно електроенергия на пазара на едро, готовност за ограничаване на износа и други. Много е важно да се предприемат „решения за подкрепа на социално слаби домакинства за енергийни разходи“, категоричен е проф. Герджиков.

Енергийният баланс на страната е невъзможен в средносрочен план без комплекс „Марица Изток““, смята проф. Герджиков. Затова той предлага да се прилагат технологии, които да спомогнат за прехода.

Според него спешна задача на управляващите е да имат концепция за енергетиката, в това число и ядрената. Не трябва да забравяме, че единственото задължително условие да има просперираща България е да го има обикновения български гражданин. Просперитетът на България всъщност е сбор от просперитета на всички българи.