Проф. Герджиков: Правителството е безпомощно да се справи с образователната криза

0
93

Трудно могат да бъдат компенсирани щетите от продължителното отсъствие на нормален образователен процес и техните последици ще усещаме дълго, казва кандидатът за президент

Време е политиците да припознаят образованието, науката и културата като най-важните стратегически области – така, както винаги ги е възприемало и българското общество. Това заяви пред граждани в Перник кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков.

Според него е необходим ясен план за адекватно финансиране на тези сфери и надпартийно обединение в бъдещия парламент около този приоритет.

„Развитието на образованието и науката е средство да бъде предотвратено възникването на кризи в различни сектори, както и за по-лесното им преодоляване, а занемаряването на образованието поражда кризи. Като човек, който е посветил живота си и професионалната кариера именно на образованието, смятам, че трябва да изберем икономиката на знанието, а не икономиката на евтината работна ръка“, коментира проф. Герджиков.

Според кандидата за президент много по-видими за всички са политическата, здравната и ценовата криза, а кризата в образованието остава на заден план и някак незабелязана за голяма част от политиците и за обществото.

„Да, важен е достъпът на хората до моловете, важно е всички бизнеси да работят, икономиката да функционира във възможно най-висока степен в сегашната здравна криза при условията на ясни мерки за запазването на живота и здравето на хората. Щетите за бизнеса могат да бъдат компенсирани с правилна политика, отпускане на финансови средства от държавата и данъчни облекчения. Училищата и университетите обаче не са молове. Трудно могат да бъдат компенсирани щетите от продължителното отсъствие на нормален образователен процес и техните последици ще усещаме дълго, след като икономиката на страната се възстанови от кризата“, заяви още проф. Герджиков.

Кандидатът за президент припомни, че вчера с Невяна Митева са отбелязали Деня на народните будители със среща с ректори на университети и директори на научни институти на БАН, преподаватели, изследователи, училищни директори и учители, интелектуалци, общественици и синдикалисти, творци от областта на изкуството и културата. Той посочи също, че след вдъхновяваща и стимулираща дискусия за развитието на образованието, науката, културата и духовността са достигнали до важни изводи.

„Най-важният от тях е, че качественото образование трябва да се превърне в национален приоритет. За тази цел е необходимо надпартийно обединение около стратегия за развитието на образованието и консенсус за процента от БВП, който ще се отделя за образование и наука“, заяви кандидатът за президент.

„Визионерските изказвания на участниците, които са най-известните експерти в областта на образованието, науката и културата, бяха в силен контраст с безпомощността на настоящото правителство да се справи с образователната криза, причинена от пандемията. След като от 20 месеца няма нормален образователен процес нито в училищата, нито в университетите, сега стигнахме до пълното им затваряне. Това, разбира се, засяга и университетската автономия, защото от началото на пандемията университетите взимат разумни и балансирани решения за учебния процес и нямат нужда от забрани, предписани от хора, които не познават спецификата на отделните професионални направления“, смята проф. Герджиков.

Най-големият проблем според кандидата за президент в сегашната ситуация в образованието е преминаването към онлайн обучение за най-малките ученици, при които последствията от пропуснатото реално обучение ще бъдат най-сериозни.