Стефан Цанев: Ще подкрепя проф. Герджиков за президент

0
216
Стефан Цанев Снимка: БНТ

Поетът би се включил с готовност в инициативния му комитет

„Подкрепям каузата на проф. Анастас Герджиков. Имам голям респект към него. Ще го подкрепя за президент“, заяви поетът и драматург Стефан Цанев пред БНР.

Цанев обяви, че с готовност би се включил в Инициативния комитет за издигането на проф. Герджиков като кандидат-президент.

Поетът говори за омразата в обществото ни, която е пагубна. Той призова политиците да внимават с езика, който използват. „Ако някой иска да спечели, трябва да води положителна кампания, а не негативна и да напада конкурента си“, каза Цанев.

„Аз бих говорил добро за противника си. Когато говориш лошо за него, ти показваш, че си същият. Това политиците не го разбират“, с болка заяви поетът. И подчерта: „Езиковото образование у нас е на много ниско равнище“.

Според него ключът за спасението от тази омраза е във формулата – обичайте враговете си!

„Докато не се прекрати с тази омраза, с това настръхване на всеки против всеки, ще затъваме. Защото всички мъдреци са го казали – „когато един народ се разделя, той загива“, подчерта Стефан Цанев.

Той заяви, че се очертава интересна президентска надпревара, защото и проф. Герджиков, и Румен Радев са силни фигури. Цанев очаква кампанията да е сблъсък на идеи, а не на партийни пристрастия.