Радев започва консултации за съставяне на кабинет от утре

0
14
Румен Радев Снимка: кадър

Парламентът има да свърши много работа и аз очаквам съответно и партиите да поемат своята отговорност , смята той

Държавният глава Румен Радев кани утре (26 октомври, сряда) първата политическа сила – ГЕРБ-СДС в президентството за консултации за съставяне на кабинет.

„Парламентът има да свърши много работа и аз очаквам съответно и партиите да поемат своята отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент въпросът за властта, който не е съвсем маловажен, но някак си обсеби цялата дейност на Народното събрание. Цял месец не успяха да съставят съответните парламентарни комисии. Парламентът потъна в скандали, което обезсили и неговата дейност и законотворчество“, посочи Радев.

По думите му е особено важно да се създаде необходимата среда в парламента, така че да се разгледа внимателно Законът за държавния бюджет и множеството закони, които чакат да бъдат приети.

Дали е оптимист за съставянето на правителство, Радев обясни, че ще може да отговори едва след като приключат консултациите с партиите и връчването на първия мандат. Създаването на кабинет на малцинството според него зависи около какви приоритети и принципи ще се обединят партиите. По думите му такъв тип правителство в България е изключително трудно.

Радев коментира и машинното гласуване: „То допринесе съществено и изигра огромна роля за премахване на недействителните бюлетини, на сгрешените и поправени многократно протоколи, а също така и за ограничаване на купения вот. Ако народните представители предлагат някакво по-ефективно решение, нека да го видим“.

Връщането на хартиените бюлетини според държавния глава означава драстично увеличаване на недействителния вот и сагата с многократно поправяните изборни книжа и протоколи.

Относно предстоящите решения и предложения в НС за предоставяне на военна помощ за Украйна президентът заяви, че всичко това увеличава риска от въвличането на България във войната, която „се разгаря и разширява не само своя пространствен обхват, но и формите на противопоставяне“.

„Някои от тях ги виждаме, те пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения, някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България? Вие вярвате ли го? Защото аз не го вярвам“, допълни Радев и призова още веднъж към разум и отговорност.

Още повече, че отнемането на въоръжение в момента от състава на българската армия, без да е попълнено с нови образци, което е много дълъг процес, ще задълбочи дефицита от способности за един дълъг период, в който се влошава средата за сигурност, посочи държавният глава.

„Първостепенна задача на българския парламент е най-сетне да попълни комплекта на българската армия и сериозно да се заеме с нейната модернизация. Трябва да се мотивират и хората в армията, които са забравени, за да бъдем съвместими с нашите съюзници“, посочи Радев.