Росен Желязков: Няма да съборим кабинета, по-скоро ултиматумът идва от тяхна страна

0
68
Росен Желязков

Готвим се за ротация, обяви председателят на парламента

Няма да съборим кабинета, готвим се за ротация, заяви пред Нова ТВ председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

ДБ има доста балансирана и отговорна позиция по претенциите на ПП-ДБ. Сякаш този казус с желанието на премиера да продължи с качеството си на вицепремиер и външен министър първоначално изглеждаше като лично, а се облече и в партиен контекст”, заяви Желязков.

Той определи като „нежелателна” възможността да се правят избори в края на годината, след втората ротация. „Това е нашето разбиране – минимални промени, ако трябва изобщо да има промени, защото трябва да има устойчивост”, заяви Желязков.

Външният министър в момента трябва да продължи да съвместява тези функции, защото външнополитическата дейност в момента е успешна. След 9 месеца отново да има същото преобръщане е абсолютно нелогично за една консервативна система, каквато е МВнР”, допълни Желязков.

По думите му радикални промени по отделните министерства не са в интерес на държавата. „Искаме максимално по-малко сътресения в изпълнителната власт, с оглед на желанието изпълнителната власт да бъде достатъчно устойчива, за изпълнява приоритетите”, допълни председателят на Народното събрание.

Според Желязков МВнР е с най-високи показатели по индикаторите за изпълнение на управленските политики. Председателят на НС оцени като предизборен ход желанието на ПП-ДБ да получат поста на външен министър, с оглед на предстоящите избори за Европейски парламент.

По-скоро ултиматумът идва от тяхна страна, докато ние заявяваме, че ако ще правим избори, най-добрият момент ще бъде заедно с европейските”, заяви Желязков.

Той допълни, че очаква гласуването на кабинет при ротацията през март да бъде с първия мандат – на ГЕРБ-СДС.

Желязков коментира, че застават зад вътрешния министър заради това, което е свършил по работата за приемането ни в шенгенското пространство. „Ние подкрепяме голяма част от министрите, защото считаме, че имат необходимата експертиза”, заяви председателят на НС. Той каза още, че след ротацията ще продължи да бъде депутат в парламента.