Бойко Борисов: За мене Кирил Петков е реалният премиер, крайната дума е негова, не на Денков

0
96
Бойко Борисов Снимка: архив

Тагарев е неработещ министър, трябва да бъде сменен, заяви лидерът на ГЕРБ

„За мен Кирил Петков е реалният премиер в това правителство“, заяви в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира предложеното от него коалиционно споразумение за управление на ГЕРБ и ПП/ДБ през следващите 3 г.

На въпрос защо нарича така Петков, след като всички твърдят, че акад. Николай Денков и Мария Габриел работят добре заедно, той отговори: „Те работят добре, но са компромис. Двете партии, двете групи имат по един лидер – Кирил Петков и Бойко Борисов. И този компромис историята ще каже дали е добър. Към момента мисля, че сработи, но крайната дума е негова, не на Денков“.

„Имам безгранично доверие в нея, в нейните умения, знания и опит. В края на краищата ГЕРБ е партията, която носи отговорността. Ако тя е добър премиер с добри министри и има добър резултат, това е плюс за ГЕРБ. Ако се провалят, цялата отговорност ще дойде при нас“, каза Борисов за Мария Габриел.

„На националния празник аз имам мероприятие. Две седмици ги чаках да се напътуват и доколкото разбирам, няма никакъв резултат от тези пътувания. Ние, за разлика от тях, обмисляме всяка дума, всяко изречение и си го представяме как би изглеждало на практика. Това не е документ, който се пише на коляно като при тях, за да отразява само щенията на една или друга партия“, отговори Борисов.

Той потвърди, че в споразумението ще има предвидена ротация на премиерите на всеки девет месеца.

За това как и дали ще има ротация, ако от ГЕРБ не са готови с коалиционното споразумение до 6 март, за когато е предвидено акад. Николай Денков да подаде оставка като премиер, Борисов обяви, че и Мария Габриел може да подаде оставката си като вицепремиер и външен министър на същата дата. А гласуването в парламента ще бъде, когато точките влязат в дневния ред.

За споразумението Борисов обясни вчера, че предлага министрите да се разделят 50 на 50 между партньорите или според електоралната тежест. На въпрос това не е ли „делкане“, както го нарече Делян Пеевски, той отговори: „Когато говорим за независими регулатори, съдебна система, служби, може да звучи така. Когато се явяваме на парламентарни избори и правим парламентарно мнозинство, първото, с което се занимава парламентът, е избирането на министър-председател и министри, така че сега при ротацията това се връща отново да се преразгледа и след това минаваме и на другите теми“.

„Това не е меморандум, защото меморандум малко като на „Джемкорп“ ми излиза, а коалиционно споразумение, такова, каквото се прави в целия Европейски съюз. На много места има подобни мнозинства от партии, които не се понасят, но трябва да управляват заедно“, посочи той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи остри критики към министъра на отбраната Тодор Тагарев. „Тагарев е неработещ министър, трябва да бъде сменен. За мен той не си е свършил работата“, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ съобщи, че чрез депутатите от ПГ е поискал пълна справка кой министър на какви командировки е бил, както и справка за „Авиоотряд 28“ – колко са летели, какъв е кетърингът, „Спартан“-ът колко е летял.

„В целия Европейски съюз има мнозинства от партии, които не се понасят, но трябва да управляват. В коалиционното споразумение ще предложим равнопоставеност в управлението на държавата и в носенето на отговорност“, уточни той. Борисов ще предложи преговорен екип по коалиционното споразумение, в който ще влязат Рая Назарян, Даниела Сачева, Теменужка Петкова и други хора, които могат „да разговарят спокойно“./24 часа, Трибюн