САЩ санкционират Сергей Адониев, свързан с „Джемкорп“

0
156
Подписването на меморандума с Джемкорп

Руснакът с български паспорт влезе в списъка „Магнитски“

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите (OFAC) по закона „Магнитски“ актуализира списъка със санкционираните лица. В него влезе и името на Сергей Адониев, който е с българско гражданство, но по националност руснак, съобщава Трибюн.

В американския списък е уточнено, че Адониев е роден в Израел, но по националност е руснак, а свързаното с него дружество е „Калейдоскоп“.

Припомняме, че името на Сергей Адониев нашумя у нас покрай аферата „Джемкорп“ и подписания от правителството на Кирил Петков меморандум за 1 милиард долара. Именно той заедно с Атанас Бостанджиев основават компанията през 2014 година. „Джемкорп“ стартира с 250 млн. долара, предоставени от компания, контролирана по това време от Алберт Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев, според запознати с инвестицията.

Парите пък идват от продажбата от Авдолян и Адониев на телекомуникационна компания, подкрепена от „Ростех“ – огромния държавен отбранителен конгломерат, чиито танкове, бомби и ракети са използвани за нападение срещу Украйна.

В разгара на скандала у нас от „Джемкорп“ заявиха, че Авдолян и Адониев не са обект на никакви санкции, като управлявайки парите им от „Джемкорп“ не са нарушили никакви закони.