След скандала с Nexo и „Демократична България“ Сметната палата пуска нови образци на декларации за партийни дарения

0
264
Сметна палата

Ще се декларира произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо лице надхвърли една минимална работна заплата

След скандала със съмнителни дарения от служители на Nexo за „Демократична България“ Сметната палата публикува актуализирани образци на декларации за произход на дарени/предоставени средства за финансиране на предизборната кампания.

От одитното ведомство съобщават, че са утвърдени нови образци на декларации за:

– произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо лице надхвърли една минимална работна заплата (съгласно чл. 169, ал. 1 от Изборния кодекс);

– произхода на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато общият размер на средствата надхвърли една минимална работна заплата (съгласно чл. 169, ал. 2 от Изборния кодекс).

В тях се съдържат подробни указания и изисквания за попълването на произхода на средствата, като:

– При посочване на договори (включително договори за дарение), фактури или други документи се посочват техният вид, номер (ако е приложимо), дата на сключване или подписване, както и данни за лицата, с които е сключен договорът или които са подписали или издали документите.

– При посочване на наследство се посочват година на придобиване и данни за наследодателя или наследодателите, при посочване на спестявания – периодът, в който са натрупани спестяванията, както и данни за източника, а при посочване на доходи от търговска или трудова дейност, както и друг общоформулиран източник – периодът, в който са генерирани доходите, както и данни за работодателя или контрагентите.

– При посочване на дивидент се посочват данни за юридическо лице или друго правно образувание – неговото наименование, ЕИК/БУЛСТАТ, а ако същото е регистрирано в друга държава – наименованието, регистрационният номер или друг идентификационен номер, под който същото е вписано в съответния регистър на другата държава и решение  и неговата дата на компетентния орган за разпределяне на дивидента, дата на вписване на решението в Търговския регистър.

Образците на декларации са публикувани на интернет страницата на Сметната палата в раздел „Контрол-избори“. Можете да ги видите ТУК.

Припомняме, че в началото на годината стана ясно, че 15 служители на разследваната у нас и в САЩ за измама на вложители, пране на пари и заобикаляне на санкциите срещу Русия криптобанка Nexo са дарили пред 2021 и 2022 г. дарители на „Демократична България“ с подозрително еднакви и немалки суми, като вписали в графата произход на средствата – заплата. Данни на НАП, изтекли от временната парламентарна комисия за скандала, показаха, че заплатите на тези служители са били повишавани, за разлика от на колегите им.

В края на 48-ото Народно събрание беше гласувано да бъде сменен председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Мнозинството за решението беше формирано от ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход”. Мотивите им бяха, че е с изтекъл мандат, а също и че не е изпълнявал контрол върху финансирането на политическите партии.