Тагарев към БСП: Знаете, че няма конфликт на интереси при мен, иначе щяхте да сезирате институциите

0
63
Тодор Тагарев КАДЪР: БНТ

Правите политически внушения, добави той

Военният министър Тодор Тагарев отрече обвиненията на БСП, че е в конфликт на интереси заради обществена поръчка на министерството, спечелена от фирма, свързана със съпругата му, съобщава „24 часа“.

„Сигурен съм, че БСП знае отговора на въпроса за конфликт на интереси и той е отрицателен. При положителен отговор, щяхте да сезирате съответните институции, а не да правите политически внушения“, каза Тагарев от трибуната на Народното събрание.

Считаме, че на базата, с която разполагаме, а тя е проверима и безупречна, има съмнения за много сериозен конфликт на интереси между семейството на господин Тагарев и поръчка, обявена от Министерството на отбраната още през октомври 2021 г. Тя е за договаряне на безпилотни летателни средства TERES-02″, обясни червеният депутат Румен Гечев преди седмица пред медиите. И продължи: „Една година и десет месеца по-късно от обявяването на поръчката и само един месец, след като Тагарев поема поста министър на отбраната, процедурата е приключена и за изпълнител на поръчката е избрано обединението „Български безпилотни летателни системи“.

Стойността на поръчката е около 11 млн. с ДДС.

Гечев е изпратил въпрос до военния министър има ли конфликт на интереси, но тъй като не получил отговор, решил да го зададе чрез медиите. Той обясни, че не е говорил лично с Тагарев по въпроса, както и че не е подавал сигнали за това.

Военният министър обаче обясни днес, че е готов с отговора си от два месеца, но за това време не е бил повикан на парламентарен контрол, на който да го представи. Един от двата месеца пък Народното събрание бе във ваканция заради предизборната кампания. Самият Гечев е поискал устен, а не писмен отговор на въпроса си, затова и министърът е трябвало да дойде на място.