Уволнената шефка на ДКК дала 1.1 млн. на брата на „Сиела“

0
805
Скандалната схема.

Скандална схема за уреждане на свои хора с държавни средства от „харвардите“

Ваня Караганева наема за над 1.1 млн. кантора, в която работи бъдещата шефка на парламента Лена Бориславова.

Кантората е на адв. Иван Тодоров, брат на шефа на Сиела Норма – Веселин Тодоров, съобщава plovdiv-online.com.

Уволнената за нанесени щети в милиони левове на държавата изпълнителна директорка на Държавната консолидационна компания Ваня Караганева е сключила договор за 1 120 060 лв. с адвокатската кантора на Иван Тодоров „Георгиев, Тодоров и Ко.“

Караганева, която е протеже на бившия икономически министър Кирил Петков и спряган за бъдещ премиер, прави това зад гърба на Съвета на директорите на ДКК.

Още по-скандалното е, че Иван Тодоров е брат на Веселин Тодоров, шеф на Сиела Норма, фирмата, спечелила държавния търг за машините за вота.

А още по-скандалното е, че в същата кантора работи Лена Бориславова, депутат от ПП и спрягана за бъдещ шеф на 47-ия парламент.

Ето как като свински черва са омесени „харвардите“ в опитите им да контролират финансовите потоци в държавата.

Това показа експресно разследване на Plovdiv-online, след като вчера Караганева бе уволнена от поста изпълнителен директор на ДКК за редица нарушения, а всички доказателства ще бъдат пратени до компетентните институции от Съвета на директорите на държавната компания.

Вместо да се съобрази с документите, служебната министърка на икономиката Даниела Везиева излезе с поредица интервюта в защита на уволнената Караганева и дори заплаши с освобождаване на трима от членовете на Съвета на директорите на ДКК, изнесли скандалната информация.

Самата Караганева не идва от нищото.

Тя е била началник на кабинета на правосъдния министър Мария Павлова, която в настоящото и предходното служебени правителства е зам.-министър на правосъдието.

Тя е била началник на кабинета на правосъдния министър Мария Павлова в първия служебен кабинет на Румен Радев. Павлова зам.-министър на правосъдието във втория и третия кабинет на Радев, въпреки, че е назначила Караганева без конкурс т.е. в пряко нарушение на нормативната база на самото министерство.

Като шеф на ДКК Ваня Караганева, с еднолично решение, е прекратила правомощията на адвокатско дружество, което е защитавало интересите на ДКК по 5 висящи търговски дела в полза на кантората „Георгиев, Тодоров и Ко.“, в която работи приближената до Кирил Петков – Лена Бориславова, бъдеща шефка на парламента.

Караганева, еднолично, без да се съобразява със Съвета на директорите и препоръките на финансовия контрольор, сключва нов договор за правна помощ за вече извършена и платена услуга с новото адвокатско дружество в размер на 1 120 060 лева.

В разрез със Закона за публичните предприятия, при който се поставя задължително условие член на Съвет на директорите да няма право да работи на друго място, освен ако е практикуващ лекар или студентски преподавател, Караганева подписва декларация, че не заема длъжност, докато работи в Българската агенция по инвестиции, която пак е на пряко подчинение на дуото Кирил Петков и Даниела Везиева.

Еднолично, без да се консултира със Съвета на директорите на ДКК, тя е подписала и извънсъдебна спогодба за 50 млн. лв. Когато става дума за такава значителна сума, а и за такава спогодба, е нужно одобрение от Съвета на директорите. Такова не е дадено.

Любопитно също е, че вторият от двамата участници в търга за машините за вота – освен Сиела Норма, е Лекс.БГ ЕАД, дружество на Дилян Вичев, който го притежава чрез дружеството си „Софтуеър пойнт България“ ЕООД.

Според публикуван документ в Търговския регистър дружеството се представлява от адвокат Ида Големанова, която пък работи в кантората на Иван Тодоров, брат на шефа на Сиела Норма – Веселин Тодоров.

Съгласно подписано от Вичев пълномощно въпросната Големанова има права да представлява дружеството при всички действия, каквито и да са те, независимо дали са упоменати в пълномощното, както и за актове, свързани с дружеството, за които сметне, че са в негов интерес.

Търгът печели Сиела Норма, която очаква да ъ бъдат върнати закупените със собствени средства 228 машини извън държавната поръчка за изборите.