Вашингтон и Брюксел дават подкрепата си за Борисов за правителство

0
1213
Белият дом

Американските ни партньори отдавна са свалили доверието си от Петков/Василев, заради провала на управлението им

Знакова подкрепа от Вашингтон ще получи ГЕРБ и лично Бойко Борисов за съставяне на следващото управление в България, съобщава сайтът Епицентър. Бг като се позовава на дипломатически източници.

В момента в администрацията на Белия дом се обсъжда от кого именнно да бъде изпратено посланието към България, като в някои дипломатически среди се споменава дори името на държавния секретар Антъни Блинкен. От Брюксел Борисов ще получи традиционната подкрепа от ЕНП и представители на Еврокомисията, е мнението на европейски дипломати.

Както многократно Епицентър. бг писа американските ни партньори отдавна са свалили доверието си от Петков/Василев, заради провала на управлението им и скандалите, които предизвикаха в страната, заради задкулисието, с което управляваха и мащабната корупция в енергетиката.

САЩ демонстративно елиминираха двамата съпредседатели на „Продължаваме промяната” от своето полезрение и това пролича по време на дългото сбогуване на посланик Херо Мустафа със София. Петков/Василев не бяха поканени на нито един от форматите, в които US посланичката се срещна с различни представители на бг елита. В противовес на това подчертано негативно отношение към харвардците лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе специален гост на последния прием на Херо Мустафа, а автомобилът му бе допуснат до вътрешния двор на американското посолство – привилегия, която не бе разрешена на нито един от други гости. Заедно с Борисов на приема бяха още 12 представители на ГЕРБ.

Пиарската статия в Die Welt, която представяше Кирил Петков и Асен Василев като спасителите на Украйна, като борци с прокремълските политици в България и като хора, осигурили изобщо трасе към Украйна, била посрещната с насмешка във влиятелните среди във Вашингтон, разказаха нашите дипломатически източници. Защото тя представя изкривената ситуация в България, придавайки на Петков/Василев фалшива роля като фактори в глобалните процеси, каквато те изобщо нямат.

Освен това, по информация на Епицентър. бг Асен Василев си е позволявал регулярно да праща писма във Вашингтон срещу посланик Херо Мустафа, в дисхармония с дипломатическата практика, което тотално е отразяло пътищата на „Промяната” към офисите на държавната администрация на САЩ.

Това пролича и по време на последното посещение на Петков/Василев в САЩ в началото на февруари, чиято цел бе те да получат предизборна подкрепа от задокеанските ни партньори. Но това не се случи. Двамата стояха близо седмица в САЩ, чукаха на офисите на различни влиятелни личности, но навсякъде са получили отказ и затворени врати, обърнаха внимание дипломатическите ни източници. Единствената среща на Петков/Василев, която бе документирана и във Фейсбук, бе с малка група от представители на българската общност във Вашингтон.