Борисов: Глобата от ЕК няма да се плаща от гражданите, а от печалбите на компаниите

Искаме още 80 млн. евро за охрана на границите

0
205
борисов
Премиерът говори пред медиите във Виена. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Не знаех, че Марк Жирардели е собственик на „Юлен“, добави премиерът

Поздравявам Себастиян Курц за темата, която избра за австрийското европредседателство. Модерна и лесна е темата за Африка. Досега Европа подценяваше Африка. Това обаче не е печелившо. Сега трябва да се инвестира в Африка обаче, да се инвестира в образованието.

Всички трябва да им помогнем, те самите трябва да си помогнат. Европейската комисия трябва да събере 43 млрд. евро по „Фонд Африка“. Фактът, че толкова държави присъстват на Европейския съвет е показателен“, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Виена след срещата на политическите лидери в рамките на форума ЕС-Африка.

На въпрос за глобата от 77 млн. евро за Българския енергиен холдинг Борисов отговори: „Страната ни реагира вече повече от две години в преговорите, които водим с Европейската комисия. Спомняте си, когато ЕК ни препоръча да приватизираме тръбите. Представете си днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите и заглавията какви щяха да бъдат: Борисов дава тръбите на България. Нали така? Поискахме да ни разрешат да преговаряме. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около 100 пъти.

Свалихме ги на 77 млн. евро. Паралелно с това движим да получим нови 80 млн. евро за охрана за външните ни граници. Искаме още по-добре да се справяме през следващите години. Всичко останало означаваше приватизация на газопреносната ни система. Нямаше да плащаме 77 млн. евро, а щяхме да приватизираме и дадем шанс на чужди компании. Да не плашат хората, че те ще плащат тези пари. Ще ги плащат компаниите от печалбата си. Няма друг вариант освен приватизация, това са европейските правила – навсякъде се приватизира, в България не се“.

Във връзка с „Юлен“, Борисов заяви, че и той като всички слуша. „Не знаех, че е Марк Жирардели собственик. Това можеше да стане ясно преди много години. Марк Жирардели е световно известен. Защо точно сега става ясно– не знам. Но е гордост за всяка държава. Темата „Банско трябва обаче да я развиваме и да стигаме до решения. Ако нашите „зелени“ дойдат тук, ще ликвидират целият бранш в Австрия. Аз съм горд, че България има най-силните зелени организации в света, другаде няма да ги оставят да съществуват“, каза още премиерът Бойко Борисов.