Борисов: Проявата на егоизъм на Балканите ще има последици само за държавите и народите в региона

Усещането е, че ни предстои нещо лошо, добави той

0
70
борисов
Срещата на премиера Борисов със сръбския президент Вучич в Мостар. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

ЕС иска мир в региона, заяви българският премиер след срещата със сръбския президент Вучич в Мостар

С призив към всички лидери на Балканите да се прояви разум и да се устои на провокациите, които зачестяват напоследък, се обърна министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с президента на Сърбия Александър Вучич. На нея бяха обсъдени ситуацията в региона и развитието на инфраструктурните проекти, които осигуряват свързаност между страните тук и останалата част от Европа.

През последните няколко години всички с радост наблюдаваме как икономиката и инвестициите вървят нагоре. В едно нещо съм абсолютно убеден – ЕС иска мир и просперитет на Балканите. За другите големи играчи на международната сцена – надявам се да е така, каза Борисов на съвместната си пресконференция с Вучич.

Българският министър-председател обаче посочи, че провокациите и конфликтите в региона напоследък тревожат всички. „Настроението не е оптимистично, по-скоро усещането е, че ни предстои нещо лошо, а преди няколко месеца не беше така“, коментира Борисов, визирайки инцидентите и словесните престрелки между Сърбия и Косово, липсата на съгласие по промените в изборния закон на Босна и Херцеговина, напрежението около Кипър и Гърция, войната в Сирия.

Той приветства усилията на сръбския президент Вучич за запазване на спокойствието в преговорния процес с Прищина и на мира. „Искрено се надявам, че и колегите в Косово ще продължат в същия дух“, каза премиерът Бойко Борисов и посочи, че ще потърси разговори по темата с президента на страната Хашим Тачи.

Президентът Вучич беше категоричен, че страната му е за мир и стабилност в региона и че Сърбия ще продължи да търси начин за намиране на компромис в решаването на проблемите между Белград и Прищина. Той подчерта, че на Балканите не са необходими сблъсъци. „Ще се боря за стабилност, няма да спя“, каза Вучич и допълни, че ще иска намеса на международната общност за запазване на мира в региона.

Борисов изрази оптимизъм за провеждането на Срещата на върха в София за Западните Балкани, въпреки че някои държави не са признали Косово. „Надявам се да намерим път да се решат тези проблеми, защото на 17 май трябва да влезем в Съвета с оптимизъм, с решени проблеми. Ние, политическият елит, сме отговорни за това. Всичко друго е егоистично, всичко друго няма значение. Който го допусне, той ще завлече всички“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Обръщам се към нашите братя мюсюлмани, бошняци, хървати, сърби, целия регион – да проявим разум, защото последствията ще са само за Балканите. Изживяхме го. България се върна десетилетия назад само заради войната. Не бива да бъдем егоисти, да мислим че един конфликт ще отмине някой от нас. За една секунда се руши, 20 години се възстановява… Мостар е хубаво място да се каже това“, посочи Борисов като припомни, че именно този град в Босна и Херцеговина е символ на войната отпреди 20-ина години, която спря развитието на региона. Той беше категоричен, че ЕС иска мир и стабилност на Балканите.