Шефката на спецпрокуратурата за проверката на Борисов: Заключението е според фактите, а не според политически очаквания

0
4927
Валентина Маджарова Снимка: Труд

Тя не откри данни за престъпления на премиера

Заключението на проверката на аудиозаписите, за които се твърди, че са с гласа на премиера Бойко Борисов, се базира на фактите, на закона и вътрешното убеждение на магистрата. Ние съобразяваме действията си на тази основа, а не на базата на политически очаквания и цели на различни субекти.

Така шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова коментира в интервю за „Труд“ проверката, която излезе със заключение, че не са открити данни за извършени престъпления от Борисов. Сигнал в спецпрокуратурата по повод записите подаде лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов. Маджарова говори и за изгонения за шпионаж преди дни руски дипломат.

„Прокуратурата следи за спазване на законността и има правомощия да привлича към наказателна отговорност, ако има данни за престъпления. Ние нямаме отношения към гражданската, дисцпиплинарната и всякакъв друг вид отговорности, било то и на публични фигури.

По другия казус – на база данните от ДАНС, Специализираната прокуратура е предприела съответните действия, като след изясняване на фактите, главният прокурор е информирал министъра на външните работи. Предвид спецификата на случая, не бих искала да навлизам в подробности, но ви уверявам в непоколебимостта на институцията да защитава националния интерес на страната“, заяви Маджарова.

Въпреки епидемията не  спряхме работа нито за минута. Трудностите дойдоха не толкова от извънредните мерки, колкото от необходимостта да отлагаме наши действия или участия в съдебни заседания заради заболели обвиняеми, свидетели, защитници, експерти. В тези условия насочихме усилията си към приключване на образуваните назад във времето досъдебни производства с внасяне на обвинителни актове в съда, разказа Маджарова.

Имало е заразени с коронавирус и спецпрокурори, но те вече са добре и са на работа, става ясно от думите й.

Тя коментира и атаките срещу прокуратурата:

„Опитите да бъде подчинена прокуратурата на една или на група политически сили не са спирали, няма и да спрат. А отстояването на независимостта на съдебната власт, и в частност на прокуратурата, е непрекъснат процес. Такава е обективната реалност. За нас важна е оценката за работата ни на огромната част от българите. Питате ли се защо, след като г-н Гешев оглави Специализираната прокуратура, спря да се говори за закриването и? А откакто стана заместник на главния прокурор, впоследствие и главен прокурор, и институцията заработи на високи обороти – „посегна“ и на неприлично забогатели по престъпен начин лица, бе възродена идеята от 1992 г. за изваждане на прокуратурата от съдебната власт (тогава за първи път поставена за обсъждане в Народното събрание). Не приемам тази логика: в името на независимостта на прокуратурата, тя да бъде поставена в зависимост от когото и да било. Интересът на отделния индивид няма как да надделее над интереса на обществото.“

Маджарова отговаря и на въпрос, свързан с исканата от протестиращи оставка на главния прокурор:

„Едва ли г-н Гешев, както и всеки друг магистрат, не си е давал сметка какъв ще е отпорът след привличането в качеството на обвиняеми на лица с огромни финансови възможности. Ясно бе, че тези действия могат да бъдат използвани и от хора жадни за власт и за облаги. Така че, нищо ново под слънцето, нищо което да не може да бъде прогнозирано и предвидено. Най-големият грях на тези хора за мен бе, че нарекоха българските прокурори „мафия“.“

Маджарова увери, че прокуратурата не подхожда избирателно кого да разследва във властта, а работи съобразно данните от МВР, ДАНС и КПКОНПИ.

Шефката на спецпрокуратурата казва, че разследванията срещу Васил Божков, братя Бобокови, президентските съветници и за водната криза в Перник са пред финала си.

„Труд“ припомня, че специализираната прокуратура бе удостоена с Голямата национална награда – плакет и грамота за цялостна дейност от конкурса на името на италианския прокурор Джовани Фалконе „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. Високото отличие бе връчено на изпълняващия функциите административен ръководител Валентина Маджарова в присъствието на главния прокурор Иван Гешев.