Спецпрокуратурата: Рашков не познава закона, досъдебни производства се образуват за престъпления, не за лица

0
776
Валентина Маджарова Снимка: Труд

Това е така още от ноември 2017 г., припомни Валентина Маджарова

Вътрешният министър Бойко Рашков твърди, че държавното обвинение е образувало досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев. В отговор от спецпрокуратурата заявиха, че това по закон е невъзможно.

„Вече свикнахме от прокуратурата да се получават неверни данни“, заяви пред бТВ вътрешният министър Бойко Рашков.

„Няма съмнение, че това е досъдебно производство, образувано срещу вицепремиера Асен Василев. Това е злоупотреба с право от прокуратурата, тъй като вътре няма никакви данни за каквото и да е престъпление, не само за престъпление по служба. Интересно защо прокуратурата продължава да лъже защо производство срещу Василев няма. Те ще се опитат да има нещо, което да размахват в публичното пространство“, каза силовият министър, като показа листове в ефира на медията.

В отговор Валентина Маджарова, ръководител на спецпрокуратурата, обаче обясни, че по закон това е невъзможно.

„Аз не зная откъде министър Рашков разполага с тази информация, но още от ноември 2017 година по закон не се образуват досъдебни производства срещу конкретни лица. Образуват се разследвания за конкретни престъпления“, отбеляза Валентина Маджарова.

По думите й, ако има изобщо образувано такова разследване, то по закон се възлага на следовател от следствен отдел.

„Ежедневно в Специализираната прокуратура постъпват десетки сигнали, може да се направи проверка, но с оглед конкретно съдържание, трябва да се проверят конкретни образувани досъдебни производства“, каза още Маджарова.

Тя напомни, че Специализираната прокуратура дава информация винаги когато има какво да каже и когато това няма да затрудни разкриването на обективната истина по конкретни дела.