Защо Рашков напъва за КПКОНПИ? За да „смачка“ проверката срещу себе си

0
5843
Бойко и Мария Рашкови. Снимка семен албум
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

По неофициална информация на Дамаджаната не му излизат 1 милион лева в имоти и пари

Отчаяният ход на почти сваленият премиер Кирил Петков да предложи Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ е спасителен пояс за МВР-началника, известен още като Дамаджаната, твърдят запознати.

Целта е Рашков спешно да „смачка“ проверката срещу себе си в КПКОНПИ, която е открила смущаващи несъотвествия в имотите и доходите на милионера-вътрешен министър, съобщиха пред Breaking.bg информирани. Както е известно от имотните му декларациии бившият комунистически следовател, работил цял живот държавна работа има 22 недвижими имота или части от тях.

Част от посочените в декларацията му имоти обаче всъщност са прилежащи части към къщата му в София -три малки склада, сутерен, гараж, тераса, както и фитнес с площ 40 кв. м. Отделно Рашков притежава три апартамента в столицата с квадратура съответно 109, 99 и 56 кв. м, както и дворно място в София с площ 1870 квадрата.

ГЕРБ/СДС

МВР шефът е декларирал, че е собственик и на част от къща с гараж в Несебър, както и две къщи с дворно място в Антон. В декларацията си той посочва, че имотите му са придобити вследствие на брачен договор.

Рашков има и два автомобила -БМВ и Нисан Патрол, които също е получил, благодарение на брачен договор.

Той е декларирал и два влога -един за малко над 158 000 лева и друг за 10 000 лева.

Един от имотите на вътрешния министър Бойко Рашков Снимка: ПИК

Има и две вложения в пенсионни и инвестиционни фондове – едното за малко над 600 000 лева, а другото за близо 45 000 евро.

Проверката в КПКОНПИ срещу Рашков е по сигнал след като става министър. Оказва се, че „великият борец срещу корупцията“ не е подал финална, при напускането му, декларация в антикорупционната комисия като директор на Бюрото за контрол на СРС през 2018 година.

Това е задължително по закон. Самата проверка в КПКОНПИ за имотното и финансово състояние на Бойко Рашков е открила несъотвествие при тях. На Дамаджаната му се губят около 1 млн. лева недоказани в пари и имоти.

Проверката е приключила с мнение за предаване на прокуратурата. Именно затова Рашков е натискал Кирил Петков да оглави КПКОНПИ, за да „смачка“ и „унищожи“ разследването срещу себе си, за да не стигне до държавното обвинение. 

Само за един от имотите си, имението му край Американския колеж в столицата хитрият вътрешен министър го декларира на части-част от жилище, част от имот и т.н. Според неофициална информация въпросният имот е 1870 кв. Метра двор и 505 квадратни метра палат-жилище.

Дворът, по пазарни цени от 2019 година струва над 500 000 евра, а палатът над 2 милиона евра. Откъде Рашков има толкова пари ? Няма как да е от държавна заплата. Бившата му съпруга също няма как като нотариус да притежава толкова средства. Основанието за притежаване на толкова имоти и пари, вътрешният министър е по-богат от шефа на мафията, Рашков посочва брачен договор. Само, че брачният договор не може да е основание за придобиване на 22 имота и огромни влогове в банки, а Рашков трябва да докаже откъде са тези средства. Не е лошо НАП да провери данъчните декларации и на вътрешния министър и на бившата му съпруга и тогава да се разбере откъде са средствата и какво е декларирано.

Вариантът Бойко Рашков да бъде избран за шеф на антикорупционната комисия обаче клонят към нула, коментират депутати. Кандидатурата няма да събере необходимият брой депутати, защото управляващото мнозинство вече несъществува, а ИТН са били категорично против фигурата на Рашков. Така, че Дамаджаната може да падне от два стола на земята.