Руски хакери подпомагат отцепниците в Каталуния

През последните седмици много профили в социалните мрежи, близки до властта в Русия, превърнаха каталунската криза в топ тема, в опит да създадат разделение не само в Испания, но и в цяла Европ

0
136
каталуния
Снимка: архив

Битката за референдума не е на улицата, а в интернет

За местните власти в Каталуния е важно масовото участие на референдума, който властите в Мадрид обявиха за незаконен. Испания затвори местата за гласуване и блокира интернет сайтовете, на които се провежда онлайн допитване.

Според Испанската национална гвардия обаче, хакери базирани в Русия и други централно азиатски републики постоянно създават нови връзки към сайтовете, на които се гласува, за да стане абсолютно невъзможно за Испанските власти да ги блокират всичките. Това съобщава сайтът Контра пропаганда, цитирайки публикации в испанския вестник „Ел Паис“.

Всеки уебсайт, базиран на сървър в ЕС, както и хакер попадат под ударите на европейското законодателство, според което те биват веднага затваряни или задържани при иск от страна на Испания. Ето защо тези, които са ЗА отделянето на Каталуня от Испания използват програмисти от Русия, която няма никакви споразумения с ЕС, относно дигиталните престъпления.

След като официалният сайт на референдума (referendum.cat) беше затворен, регионалният министър на Каталуния Карл Пуигдемонт, публикува в туит два нови адреса на сайта: ref1oct.cat и ref1oct.eu, базирани във Великобритания и Люксембург.

И двата бяха незабавно затворени след иск. Те след това бяха клонирани на нови адреси в Европа. Те също бяха затворени, включително и сайтове като referendum.ninja. Сега поддържниците на независимостта, преместиха фокуса си в Русия и Централна Азия.

Все пак много от затворените до този момент сайтове остават достъпни от чужбина и могат да бъдат достъпени от Испания през виртуални частни мрежи (VPN) или прокси сървър. Пуигдемонт и други членове на Каталунското правителство разпространяват упътвания как да се използват.

В понеделни, 15 испанци, бяха изправени пред съда по обвинения, че са клонирали сайта на референдума. Поради лесното откриване на хакерите от Испания, активистите на независимостта преместиха усилията си в чужбина.

Екип от IT специалисти на Националната гвардия сега работи над идентифицирането на разклонените версии на сайта на на независимостта. Към момента са затворени 144 версии.

Схемата е проста“, казва един от разследващите на Националната гвардия. „Веднъж създаден, сайтът се копира в Русия или друга асиатска страна от бившия Съветски съюз. Там е почти невъзможно да бъдат затворени, защото няма никакви споразъумения и защото исковите ни писма не струват дори хартията, върху която са написани. От този момент нататък единственото, което е нужно, е създаването на линкове към тези страници: не е дори необходимо да се създава наново сайта“.

Разслдващите от Националната гвардия са винаги една крачка зад хакерите. Те първо трябва да установят наличието на такива връзки, но техните искове за затварянето им са отхвърляни в Русия. Русия традиционно е източник на хакерски атаки, като тези които разследва ФБР във връзка президентските избори в САЩ 2016-а. Руските власти са блокирали всички опити да се разследват тези атаки.

Изборът на Русия да бъде убежище на сайта за независимостта на Каталуня не е изключение.

През последните седмици много профили в социалните мрежи, близки до властта в Русия, превърнаха каталунската криза в топ тема, в опит да създадат разделение не само в Испания, но и в цяла Европа.

Един от домейните, които хостват сайта на референдума, се поддържа от Питър Сунде, съостновател на Pirate Bay един от най-големите торент-тракери в света. Сунде предложи да публикува още повече копия на сайта на референдума. Каталунското правителство прие офертата и използва услугите на базираната в Карибите компания Нджала.

Основателят на Уикилийкс Джулиян Асандж (за който има достатъчно основания да се твърди, че работи за руското разузнаване, бел. прев.) също се обяви в подкрепа на Каталунското правителство, включително с необосновани твърдения, че правителството на Испания разглежда възможността да спре целия Интернет в района. Сайтът на Уикилийкс хоства страница, която просто упътва къде да се гласува, много подобно на референдума от 2016-а.