Войната Рашков-Узунов в МВР се ожесточава, столът на Дамаджаната се клати

0
4073
МВР се превърна в бойно поле заради битката между Узунов и Рашков.

Рашков обвинил двамата си заместници в предателство, уволнили човека му по подозрение за търговия с постове

Войната в МВР между хората на президентския съветник Пламен Узунов, получател на подаръчни комплекти в ресторанти и вътрешния министър Бойко Рашков-Дамаджаната е разгаря, съобщиха пред Breaking.bg източници от сградата на ул. „Шести септември“№29.

Скандалът избухна в началото на този месец след като изненадващо формалният премиер Стефан Янев уволни без обяснения зам.-министъра на вътрешните работи Енчо Мирчев.

Оказа се, че Мирчев е най-довереното лице в МВР на Рашков. На тържествената софра в министерството на 28 септември, по повод рождения ден на Рашков Мирчев стоял от дясната страна на боса си и през цялото време му шепнел на ухото. Четири дни по-късно Мирчев е изхвърлен от МВР. Това е станало без знанието на вътрешния министър, а след като чул новината Дамаджаната побеснял.

Отстраняването на зам.-министъра е дело на Пламен Узунов, който се смята за сивия кардинал в МВР, който командва зад кулисите. Получателят на подаръчни комплекти и бивш селски полицай спретнал интрига на Рашков в президенството като обявил, че има данни Мирчев да извършва търговия с постове. Узунов твърдял, че зам.-министърът взимал пари, за да издига кадри от провинцията на ръководни постове в министерството.

Президентският съветник Пламен Узунов получава плик с нещо от бившия митнически шеф Петко Петков. Днес след това племенницата на Петков става шеф на митницата в Пловдив. Снимка: фейсбук

От друга страна Рашков се е главозамаял от огромната власт, която получи от президента и се опитвал да отстрани влиянието на Пламен Узунов в ръководене на министерството. На среща с областните управители Дамаджаната нарекъл двамата си заместник-министри Венцислав Катинов и Емил Ганчев предатели и слуги на президентския съветник, който вместо да са опитва да командва зад кулисите, трябвало да бъде в затвора.

Катинов и Ганчев бяха заместници на Пламен Узунов в първия служебен кабинет на Радев през 2017 година. Двамата селски полицаи-Ганчев бе шеф на ОДМВР-Пазарджик, а Катинов на ОДМВР-Плевен, са изцяло доверени лица на Узунов и му донасят за всяка крачка и действие на Рашков в МВР. Седмица преди неочакваното уволнение на Мирчев Дамаджаната опитал да балансира статуквото като си докара за зам.-министър Таня Райчева, юрист и адвокат. И негов човек.

Енчо Мирчев

Запознати с битката и интригите в сградата на ул. „Шести септември“№29 твърдят, че доносите на хората на Узунов са успели да пуснат пипала в президентството. От един месец Румен Радев не разговаря с Бойко Рашков и го държи на разстояние от себе си, допълват те.

Мечтата на Дамаджаната след министерското кресло да се отзове в Конституционния съд като протеже на президента няма да се сбъдне, казват информирани.

Столът на Бойко Рашков в МВР сериозно се клати и само всеобщото недоволство на хората насочено към служебния кабинет и президента Радев заради тежката криза с Ковид-19 спряло последния да не предизвиква повече скандали, които допълнително ще смъкнат рейтинга му.

Пламен Узунов дори подготвил назначението на Емил Ганчев за нов вътрешен министър.

Затова днес Бойко Рашков се яви в Би Ти Ви с пожарен пиар и поредни недоказани обвинения към опонентите на Радев, за да отвлече вниманието от себе си. Това е последен опит да се подмаже на обитателя на „Дондуков“№2. Шансовете му за оцеляване обаче клонят към нула, казват информирани. Битката между лагерите на Рашков и Узунов унищожават МВР. Системата е тотално разсипана, службите не работят заедно, а в зависимост от кой лагер са.