Арестуваният в Марсилия за тероризъм българин се издирва от шест години

Представил се на руски език като чеченец

0
155
джихадист
Снимка: архив

48-годишният мъж има влязла в сила присъда у нас от шест години затвор

Арестуваният в Марсилия за тероризъм българин се издирва от 2012 г. С Европейска заповед за арест за опит за убийство и влязла в сила шестгодишна присъда. Това съобщиха от от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ – МВР.

48-годишният мъж беше арестуван на железопътната гара „Сен Шарл“ в Марсилия, Франция заради подозрения в тероризъм. По последна информация от Министерството на външните работи – няма данни за подготовка на терористичен акт от страна на задържания, предаде „Фокус“.

Сигнал за „мъж със странно поведение“ е подала пътничка на гарата. Самоличността му е установена и предоставена само на компетентните органи.

Преди 8 години мъжът стрелял със сачми по човек и е осъден на 6 години затвор в страната ни. Тъй като не е бил арестуван, той е избягал от България и се е укривал във Франция, предаде Нова телевизия.

При ареста му в събота на гарата в Марсилия, той е носел в себе си куфарче, пълно с електрически принадлежности, което предизвикало подозрения в жена, която стояла на същата гара.

Допълнителни подозрения предизвикал фактът, че мъжът се е представил за чеченец и е говорил на руски език.

По-рано кметът на Марсилия Жан-Клод Годен каза, че е осуетен атентат, но по случая не е сезиран отделът за борба с тероризма към парижката прокуратура.

След ареста гарата е била затворена за 4 часа, за да могат сапьорите да си свършат работата.

Миналата седмица френски гражданин, роден в Чечения, уби един човек и рани четирима други при атака с нож в Париж. Терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата, припомня „Фокус“.

Нападението бе последното от поредицата от джихадистки атаки във Франция, които доведоха до смъртта на повече от 240 души през последните три години.