Борисов: Всичко, което предложихме от България, се прие в Брюксел

По думите на българския министър-председател приемането ни в банковия съюз и в т. нар. чакалня на еврозоната трябва да станат в един ден

0
62
борисов
Борисов и Орбан Снимка: архив

„Единственото, което ме интересува, са правата на българския народ“, обяви той

Всичко, което сме предложили от България по темата с миграцията, колегите на Европейския съвет го приеха. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Той посочи, че ще бъдат отделени повече ресурси за охрана на външните граници.

Споразумението с Турция работи. Ще се работи и с държавите от Африка за подписването на подобни споразумения“, допълни министър-председателят. Борисов подчерта и че се е обсъждала възможността и за изграждане на зони за безопасност извън Европа. Той акцентира и върху това, че центровете за мигранти в ЕС трябва да са доброволни и че България няма нужда от такива.

Премиерът Борисов приветства и решението на Съвета за започване на предприсъединителни преговори през 2019 г. с Албания и Република Македония. Той посочи още, че всички са гласували единодушно и за удължаването на санкциите за Русия.

Министър-председателят подчерта, че България е получила признанието на лидерите за ротационното председателство и поясни, че то завършва с договорени нови 2 милиарда евро повече средства по новата финансова рамка. Борисов посочи и че вчера външният дълг на страната ни е паднал от 25% на 24% от БВП.

По думите на българския министър-председател приемането ни в банковия съюз и в т. нар. чакалня на еврозоната трябва да станат в един ден. „Готови сме за банковия съюз, но в един ден с подписването за влизане в чакалнята. Нека имам съответния мониторинг, но да имаме и твърда дата. Такива са правилата“, коментира още премиерът.

Ние си знаем как беше. До 6 часа българско време работихме. Такова чудо не съм виждал. Разочарован съм от факта, по който се получават нещата“, сподели Борисов и поясни: „Всеки човек си има биологичен ритъм, какъвто и да е“.

Сега, всичко, което е правено досега се затвори и се започна отново от премиерите, а те са с различна професия – един правист, друг заварчик, трети полицай, да се пише отново. Не знам, какъв бе този драматизъм до 6 сутринта да работим“, каза премиерът.

„Единственото, което ме интересува, са правата на българския народ. Помня какво беше в Харманли – всичко гореше и всичко беше в кръв – аз бях там. Първо искам да защитя правата на българския народ, спазвайки всички европейски директиви. Ние трябва да помогнем на тези, които бягат от война, но за определен период от време. Ние не искаме и нямаме нужда от икономически мигранти“, каза още Борисов.

Той също така отрече от България да се иска финансово участие в миграционната политика на ЕС.

Относно вота на недоверие, Борисов заяви, че ако е бил минал, нямаше да е в Брюксел. „Така почнахме председателството, те искаха и така да го завършим. Много им е криво, че всички отчетоха, че се справихме добре с Председателството“, каза още премиерът.