Борисов в Брюксел: Ако имаше решение за Брекзит, щяхме да ви кажем

Нямам предвидена среща с руския премиер, обяви министър-председателя

0
47
превозвачи
ЕС обмисля затваряне на всички граници в съюза.

Всяка държава трябва да инвестира в опазване на своите граници, обяви той

Всяка държава трябва да инвестира в опазване на своите граници. Много е важно да има споразумение с трети държави, както и да се подпомогне на всяка държава, която поиска помощ по отношение на мигрантската криза. На базата на тези три неща можем да говорим за солидарността и хуманността и всичко останало. Заключенията са такива. Това каза премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където той присъства на редовния съвет на ЕС.

Има три типа държави – такива, които искат да приемат мигранти, държави, които категорично не искат да приемат и такива, които са залети от мигранти и искат солидарност“, допълни той.

В момента основният поток от мигранти, които заливат Европа, минават през Гърция. България се справя прекрасно с този проблем и всички го признават“, подчерта Борисов.

Българското председателство към този момент от всички се сочи като едно от най-добрите, които е провеждано“, изтъкна министър-председателят.

Премиерът говори и по темата за Брекзит. Много правилно е тук да оставим Мишел Барние да преговаря от името на всички по темите за сигурността. Той е един прекрасен експерт. Колкото повече наближава крайният срок за Брекзит, напрежението ще става и по-голямо“, предрече Борисов.

„Докато не дойде крайният срок, няма да има извънредни събрания. Ще остават от 5 до 8 седмици за взимане на решения. Ако имаше решение, щяхме да излезем и да го кажем“, заяви Борисов.

„Нямам предвидена среща с руския премиер. Не знам и да има предвидени двустранни срещи. Просто в коридорите ако има тема, да бъде обсъдена“, обясни той.

„Друга тема, която сме засегнали на редовното заседание, е темата за климата. По тази тема заради вредните емисии, заради „Мариците“ и въобще заради нашите енергийни източници, настоях да се запише в протокола“, обясни Борисов.