Борисов: В момента Европейската народна партия има нужда от президент точно като Доналд Туск

0
50
Среща на българската делегация със Себастиян Курц. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА ГЕРБ

Днес много партии и членове на ЕНП се сдружават със социалисти, комунисти и крайно леви, обяви премиерът

Доналд Туск е голям приятел на България. Всички си спомняме какъв жест ни направи с речта си на български по време на откриващата церемонията на европредседателството в София. Той е партиец, бивш премиер на Полша, познава много добре ситуацията на Балканския полуостров. Като председател на Европейския съвет работеше в много трудни времена. Туск е твърд човек, много енергичен и дипломатичен. В момента Европейската народна партия има нужда от президент точно като него.

Това заяви председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов пред журналисти при пристигането си в Загреб за Конгреса на Европейската народна партия, който трябва да избере нов президент на организацията.

За съжаление днес много партии и членове на ЕНП не изповядват нашите ценности. Сдружават се със социалисти, комунисти и крайно леви. Доналд Туск е много добър избор за президент на ЕНП особено с оглед на времената, които ни предстоят“, коментира Бойко Борисов.

Министър-председателят напомни, че днес правителството за поредна година отпусна 51 млн. лв. за коледни надбавки към пенсиите на близо 1,3 млн. души в България.

За 8 път отпускаме средства за коледни надбавки, същото правим и по Великден. Това можем да си го позволим благодарение на битката с контрабандата и корупцията и добрата работа на приходните агенции“, обясни той.

По темата със смъртта на 3-годишното дете в София, Борисов съобщи, че следователите са иззели записи, рецепти и документи. Също така и родителите са разпитани. „Майката и бащата са снимали как се държат с тях работещите в болницата. Потресен съм. Затова съм и толкова остър в изказванията си“, сподели той.

Контрабандата в България е под 3,4%. Нелегални мигранти в страната ни няма. Само вчера на границата заловихме 80 кг. кокаин. Освен това България е водещ партньор на Съединените щати в борбата с групировките, източващи пари от кредитни карти и банкомати. С тези думи българският премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към заместник-председателя на Групата на ЕНП в ЕП и кандидат за зам.-председател на ЕНП от Холандия Естер де Ланге. Двамата разговаряха в Загреб в рамките на Конгреса на ЕНП.

Наистина имах възможността да посетя границата ви и видяното ми дава достатъчно аргументи, които да представя пред моите колеги в Холандия“, подчерта де Ланге. Тя благодари на Бойко Борисов и българското европредседателство, че са поставили акцент върху европейското бъдеще на Западните Балкани.

Докато други наши приятели само четат опорните си точки и говорят за България, ти дойде сама да се увериш колко добре пазим границата на ЕС“, коментира Бойко Борисов.

Българската делегация от ПП ГЕРБ на Конгреса на ЕНП в Загреб се срещна и със спечелилия последните парламентарни избори в Австрия Себастиан Курц.

Представителите на ГЕРБ поздравиха Курц за победата на парламентарния вот в Австрия и му пожелаха успех в преговорите за съставянето на ново правителство в

страната. Българската делегация изрази увереност, че именно Курц отното ще стане канцлер на Австрия.

На свой ред Себастиан Курц поздрави ГЕРБ за убедителната победа на местните избори в България. Той сподели, че следи с интерес политическата ситуация в България и пожела на кметовете в делегацията успешен 4-годишен мандат.

Българската и австрийската страна се обединиха около мнението, че сестринските партии в двете държави през годините са доказали, че устойчиво и успешно защитават десните и демократични ценности на ЕНП.