Борисов: Предизвикателствата на Близкия Изток и Африка са предизвикателства и за ЕС

Искам да привлечем колкото се може повече инвеститори в проекта за газовия хъб "Балкан", обяви той

0
52
борисов
Срещата на Борисов със саудитския външен министър. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Думи на политически лидери не коментирам, обяви премиерът по адрес на президента Радев

Предизвикателствата, пред които е изправен регионът на Близкия изток и Северна Африка, са предизвикателства и за ЕС. Това може да се обясни както с географската ни близост, така и с изградените в годините връзки в търговията, икономиката, образованието, културата и други“. Това посочи министър-председателят Бойко Борисов в изказването си на Първата среща на високо равнище между държавите членки на ЕС и на Лигата на арабските държави (ЛАД) в египетския град Шарм Ел-Шейх.

Българският премиер акцентира, че е необходимо в рамките на наличния инструментариум и институционални възможности, ЕС и ЛАД да намерят подходящия и възможен начин за справяне с общите проблеми и предизвикателства.

България смята за изключително важна дейността на ЛАД и своето сътрудничество с нея в контекста на всеобщия стремеж за избягване на нови разделения и конфронтации на основата на религиозни или културни различия“, обърна се министър-председателят Борисов към световните лидери в Шарм Ел-Шейх. Той подчерта, че установеното тясно партньорство, основано на доверие, исторически връзки и споделени интереси, ще придобива още по-динамични измерения както в интерес на страните ни, така и за справянето с глобалните предизвикателства. „В тази връзка бих искал да повторя известното мото „Единни ще устоим, разделени ще загубим!”, каза премиерът Борисов по време на първия панел на срещата на върха. Той бе посветен на укрепването и задълбочаването на евро-арабското партньорство и справянето с глобалните предизвикателства.

Министър-председателят Борисов заяви, че настоящата Първа среща на върха между ЕС и ЛАД е логично продължение на вече съществуващите формати на провеждане на съвместни министерски срещи. Но тя е и нещо повече – силен политически сигнал за ангажираност с проблемите на региона, които се обсъждат в Шарм Ел-Шейх.

Нашето присъствие днес е категорично доказателство, че въпреки съществуващите различия между нас, можем да водим честен и открит диалог. Уверен съм, че в дух на сътрудничество и взаимно доверие може да бъде намерен правилният подход за обсъждане на въпросите от взаимен интерес“, каза още българският премиер. В изказването си той се спря още на сериозните промени в някои страни от Близкия изток и Северна Африка, които из основи промениха облика не само на региона, но и на света като цяло.

В тази връзка глобалните предизвикателства, пред които сме изправени, изискват глобални решения. ЕС и ЛАД трябва да се опитат да задълбочат сътрудничеството си в области като борбата с тероризма, превенцията на конфликти, ранното предупреждение и управление на кризи, в хуманитарната помощ, борбата с трансграничната организирана престъпност и неразпространението на оръжия“, изброи премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че фокус на общите действия трябва да се постави също върху неконтролираната миграция, трафика на хора, икономическата и социална несигурност, екологичните проблеми и др. Те също изискват многостепенни отговори, формирани на основата на солидарност и споделена отговорност.

Искам да привлечем колкото се може повече инвеститори в проекта за газовия хъб „Балкан“. За първи път отворихме пазар в една от най-богатите държави. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти на Срещата на върха ЕС-Арабска лига в Египет.

Независимо от огромните различия, само диалогът може да помогне срещу борбата с тероризма, миграцията, трафикът на хора, както и да допринесе за инвестициите, обучението на студенти. Толерантността носи повече“, подчерта премиерът на България.

По-добре е да се напътстваме и да се съобразяваме, отколкото да се извършват терористични нападения“, допълни Бойко Борисов.

Помолен да коментира недоволството на президента Радев във връзка с промените в Изборния кодекс, Борисов заяви: „Думи на политически лидери не коментирам“. „Ние не разваляме приятелства в името на нови, а надграждаме“, категоричен бе Борисов. Думите му са във връзка с новото напрежение между Турция и Кипър.

България е изключително лоялен член на ЕС и НАТО, но с прагматична политика, спрямо съседите си. Никоя държава, освен Турция не може да се ангажира да задържа няколко милиона мигранти, заради това ЕС дава финансова помощ“.

Преди това Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф. Двамата разговаряха в рамките на Срещата на върха ЕС-Лига на арабските държави в Шарм Ел-Шейх.

Активизирането на сътрудничеството в сферите на търговията, инвестициите и енергетиката бяха във фокуса на срещата между премиера Бойко Борисов и министър Ибрахим Абдулазис ал-Асаф. Двамата подчертаха добрите отношения, които поддържат България и Кралство Саудитска Арабия. Външният министър приветства предстоящото откриване на българско посолство в Рабат, а българският премиер посочи, че това допълнително ще засили двустранните ни отношения във всички сфери. „Саудитска Арабия е важен външноикономически партньор на България и за нас е важно да надграждаме потенциала в сферата на инвестициите“, каза премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов и министър Ибрахим Абдулазис ал-Асаф обсъдиха възможностите за инвестиция от страна на Саудитска Арабия в проекта за изграждане на европейския газов хъб „Балкан“. Борисов съобщи, че газовият хъб „Балкан“ е важен за енергийната сигурност в целия регион на Югоизточна Европа. „До момента е направено предпроектно проучване за газоразпределителния център, в което се разглеждат няколко източника за доставки на природен газ – от Русия, от Каспийския регион през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и евентуален местен добив от Черно море, където в момента се осъществяват проучвания“, каза българският министър-председател.

Премиерът Борисов посочи още, че само преди седмица Министерският съвет одобри създаването на съвместно дружество между Министерството на земеделието, храните и горите и Компанията за инвестиции в земеделието и животновъдството (SALIC) на Кралство Саудитска Арабия. Министър-председателят заяви, че така ще се засилят бизнес-контактите и преговорите между фирми от двете страни.