Борисов след срещата с Рахой: Трябва да намерим компромис за нашите превозвачи

Двамата се похвалиха с добро полицейско сътрудничество

0
99
борисов
Пресконференцията на двамата премиери. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Българското председателство е едно от най-успешните, каза испанският премиер

България върви уверено по пътя си към Шенген и еврозоната, Испания ни подкрепя по този път. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с испанския министър-председател Мариано Рахой. Борисов припомни, че приятелството с Рахой датира още от времето, когато е бил вътрешен министър. Той посочи това, като подчерта, че България има перфектно полицейско сътрудничество с Испания. Борисов благодари на испанския премиер, че оценява по достойнство Българското председателство на ЕС. Той съобщи, че с испанския премиер са се обединили около мнението, че трябва да бъде намерен най-добрия възможен вариант за Брекзит.

Използвах доста от времето, за да го запозная с това, което правим със Западните Балкани. Основната ни цел е да превърнем Балканите в строителна площадка, добро място за живеене и за бизнес. Мисля, че и Испания, която не признава Косово, ще подкрепи този процес, заяви министър-председателят.

Информирах го за казуса с превозвачите – че транспортните работници трябва да се разглеждат с еднакъв аршин. Най-много ни притеснява завръщането у дома на всеки три седмици, което убива бранша у нас. Трябва да се намери разумния компромис за нашите превозвачи, подчерта Борисов. Премиерът е категоричен, че пакетът за мобилност ще ощети българските превозвачи. Целта е да се намали конкуренцията в наше лице. Най-лесният начин е това да се направи като се извадят на преден план удобства за шофьорите. Само че като се сложи на масата целият пакет, нещата не изглеждат точно така, детайлите променят цялата конфигурация. На хотел ли трябва да отиде шофьорът – кой ще му пази тира – застрахователят не поема щетите от евентуална кражба. С какво ще отиде до хотел и колко ще му струва това, заяви Борисов.

По думите на Борисов начинът да се защитават успешно интересите на българските превозвачи е да се говори с премиер след премиер. От позицията на силата не знам дали ще успеем, защото сме в периферията. Не съм спрял да защитавам интересите на превозвачите, само че не съм толкова гръмогласен, „смел“, брутален като лидера на опозицията Корнелия Нинова, който обяснява как ще разбие Франция, Германия и ще ги изхвърли от Евросъюза. Оптимист съм, защото мисля, че по правилния начин, с такт и с диалог се опитваме да свършим работа, заяви още Бойко Борисов. Министър-председателят изтъкна, че темата за ядреното споразумение с Иран ще бъде повдигната утре на Съвета по транспорт. Борисов се надява да бъдат разрешени проблемите с Украйна, както и с Русия, защото страната ни има добър стокооборот с тази страна.

Искам да поздравя министър-председателя Бойко Борисов и бъларските граждани за успехите, които постигат по време на европредседателството си. Удовлетворени сме от усилията, които прави българското правителство. Това каза премиерът на Испания Мариано Рахой след срещата си с премиера на България.

С г-н Борисов работим по общите ни проекти за интеграция. Отделихме специално внимание на важните европейски въпроси. Намираме се в един ключов момент за ЕС. Проектите, които обсъждаме ще са в голяма полза на нашите граждани. Ще работим за по-добра интеграция“, увери Рахой. Той подчерта, че само заедно ще можем да се справим с предизвикателството на нашето време. Едни от важните въпроси, които са били обсъждани са относно следващата финансова рамка на ЕС.

„Тези преговори са много сложни, защото това е първата финансова рамка след Брекзит. Винаги ще подкрепя България за кохезионната политика. Считаме за необходимо да се продължат политиките за дигитална свързаност и миграционната политика“. „На срещата говорихме за чудесните ни взаимоотношения. Хилядите български граждани, които живеят в Испания са чудесен пример за успешна интеграция“, даде пример Рахой. „По отношение на търговските отношения между двете държави, премиерът на Испания заяви: „Испания е на 8 място в икономическите проекти със страната ви“. Освен това бе споменато и доброто сътрудничество между полицейските служби на двете държави. „Притеснява ни ситуацията в Близкия Изток и ядреното споразумение с Иран. Говорихме за Украйна.

Испания подкрепя независимостта и суверенитета на страната“. „Срещата беше много плодотворна. Двустранните ни отношения са чудесни и се надявам да продължат да са такива“, смята Рахой. „Българското председателство на ЕС е едно от най-успешните. Темите, включени в дневния ред са изключително важни“.