САЩ: Засилваме защитата на България от Русия

САЩ отделят стотици милиони долари за изграждане на военновъздушни бази в Източна Европа в отговор на "руската агресия"

0
197
сащ
Снимка: архив

Това ще стане чрез Европейската инициатива за възпиране

Осъзнаваме, че България и Румъния се намират много близо до Русия, и сме отдадени на работата с тях. Те са членове на алианса, важни членове, които допринасят към него. Ангажирани сме с всички тези държави, които са близо (до Русия) и се тревожат за сигурността си. Работим с тях по всеки възможен начин, за да засилим отбраната им.“

Това каза посланикът на САЩ в НАТО Кай Бейли Хътчинсън в телефонен брифинг пред европейски журналисти, цитирана от „Дневник“. Тя уточни, че ангажиментът на Америка се осъществява с Европейската инициатива за възпиране (European Deterrence Initiative) и чрез „Засиленото предно присъствие“ в Полша и балтийските държави.

Въпросната инициатива бе обявена от президента Барак Обама през 2014 г. след анексирането на Крим от Русия. Тя включва обучения и развитие на местните сили и многонационални военни учения, а в брифинг на Европейския парламент се отбелязва, че въпреки проблемите в трансатлантическите отношения бюджетът за нея е увеличен значително.

Инициативата на практика бе предприета, за да „успокои“ източноевропейските натовски съюзници. По нея САЩ отделят стотици милиони долари за изграждане на военновъздушни бази в Източна Европа в отговор на „руската агресия“. Пари се дават за летища, полигони и други военни обекти в Източна Европа до границата с Русия, както и в Исландия и Норвегия.

По отношение на разходите за отбраната Хътчинсън изтъкна, че членовете на алианса са на прав път, но все още далеч от целта.  Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи днес на брифинг, че на предстоящата тази седмица двудневна среща на военните министри от НАТО ще бъде обсъждано отново постигането на разходи от 2% от БВП за отбрана до 2024 година. Той отбеляза, че в последните две години разходите на всички съюзници без САЩ (които безспорно дават най-много) са се увеличили с 41 милиарда долара. По неговите думи през 2014 г., когато бе приета целта за 2-та процента, едва три държави от алианса са покривали подобно изискване. Столтенберг очаква скоро 8 страни от пакта да постигнат тази цел.

Неотдавна, по време на Общата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, премиерът Бойко Борисов се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, пред когото потвърди поетите ангажименти за постепенно повишаване на разходите за отбрана на България до 2% от БВП до 2024 г. Борисов акцентира пред Помпейо на подготвените проекти за нови бойни бронирани машини за Сухопътни войски, нов тип боен самолет за Военновъздушните сили и два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили.