Многохиляден митинг в Скопие срещу договора с България

0
322
Протестът в Скопие снощи.

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски :Докато съм председател, няма да се смени Конституцията, за да включи българските искания!“

В РС Македония не посрещнаха добре предложението на Франция за компромис с България за вдигане на ветото. Опозицията поведе многолюден протест, а според непотвърдените информации по улиците на Скопие шестват около 90 000 души.

Снощи опозиционната ВМРО-ДПМНЕ свика протеста с искане за оставка на правителството и предсрочни избори. Формален повод е отказа на премиера Димитър Ковачевски да каже позицията на кабинета за френското предложение за вдигане на българското вето.

Едва след като България каже своята позиция, тогава и ние ще кажем нашата“, каза външният министър Буяр Османи.

Не искам с нашите позиции да се злоупотребява нито в дебата в София, нито да се покажем с позициите си сега, без да знаем какви ще бъдат позициите на всяка една от страните членки. Така е направена преценка, че трябва да работим със страните членки сега, но ще дадем позицията си, след като чуем всички за текста и след като анализът приключи“, обясни той, но опозицията приема подобно отношение като шикалкавене по темата.

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова правителството на Северна Македония да откаже предложението на френското председателство на Европейския съюз за решаване на проблема между България и Република Северна Македония, съобщава БНР. Това стана на протест с искане за предсрочни избори в страната му.

Лидерът на партията заяви, че „това, което довчера е било проблем за Република Северна Македония със София, сега става проблем на страната с Брюксел.“

Докато съм председател на ВМРО-ДПМНЕ, конституцията няма да бъде променена, за да влязат българските искания в нея“, категорично заяви той.

Мицкоски се обърна към българите: „Вместо да ни подкрепяте, вие ни спирате! Това ли са добросъседски отношения?! Докато съм председател, няма да се смени Конституцията, за да включи българските искания!“.

Той подчерта още, че ако не бъде постигнато споразумение с управляващите за предсрочни избори, партията му ще влезе във фаза на пълна блокада и протести.

Близо 90 хил. души излязоха против правителството на Северна Македония и скандираха, че искат предсрочни избори.

За днес в столицата Скопие е предвидена среща на коалиционните партньори на управляващия СДСМ.