Нидерландия даде съгласието си за присъединяване на България към Шенген

0
75
шенген
Снимка: архив

Крайното решение ще е на парламента в „ниската земя“

Нидерландия даде съгласието си за присъединяването на България към шенгенското пространство, съобщи нидерландското министерство на правосъдието в петък, слагайки край на дългогодишното противопоставяне на страната на този ход.

По-рано днес (15 декември) министър-председателят Николай Денков каза пред журналисти в Брюксел след края на заседанието на Европейския съвет, че очаква позитивни новини. Премиерът изтъкна, че през днешния ден е имало решение на нидерландското правителство по темата.

„За да стане това възможно, беше извървян дълъг път през последните месеци – приетите закони в Народното събрание, работата по вдигане на специалния механизъм за наблюдение на България, който е свързан с върховенството на правото, позитивните резултати от мисията, която дойде през ноември в София с участието на Нидерландия и Австрия. Всичко това бяха правилните знаци и те доведоха до това, че очакваме положително развитие от Нидерландия“, заяви министър-председателят.

Позицията трябва да бъде внесена в нидерландския парламент, който следва да вземе и крайното решение за вдигане на ветото от тяхна страна.

По отношение на Австрия преговорите продължават, добави Денков. По думите му към момента се разменят възможни текстове как би могло да изглежда едно решение. „Докато не е договорено, всичко са предварителни разговори“, заяви още министър-председателят.