Превозвачи в Румъния за „въздушния и морски Шенген“: Прах в очите

0
139
Снимка: архив

Според тях това се прави с цел измама

Представители на най-голямата организация на товарни превозвачи в Западна Румъния смятат, че споразумението за частично приемане в Шенген за морския и въздушен транспорт на страната е само ход с цел измама и призовават румънското правителство да ускори действията си за присъединяване и по суша през 2024 г., предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Заместник-председателят на Асоциацията на работодателите на товарните превозвачи „Европа 2002“ (APTE 2002) Дорин Поп заяви пред Аджерпрес, че частичното присъединяване към Шенген няма да има видими ефекти върху икономиката и обществото:

„Това, което Румъния получи от преговорите с Австрия, е само прах в очите, а може би дори не и това. Въздушният и морският трафик в Румъния е минимален в сравнение със сухопътния, независимо дали става дума за хора или стоки. Летищният контрол за документите все още ще съществува, а километричните опашки по сухопътните граници ще останат“, заяви Поп.

Той добави, че в сряда следобед опашката от камиони на границата с Унгария е била четири километра, а времето за чакане на леки автомобили на изхода е било от няколко часа.

Дорин Поп отбелязва, че ако сухопътните граници останат извън Шенген, 2024 г. ще бъде много трудна година за превозвачите, „защото пътните такси ще се увеличат в цяла Европа, застраховките на товарите и камионите са поскъпнали, както и полиците за застраховка „Гражданска отговорност“ на превозните средства. Всички тези разходи в крайна сметка ще доведат до повишаване на цените на рафтовете“.

Асоциацията на работодателите на товарните превозвачи „Европа 2002“ е със седалище в западния румънски град Арад и представлява около 2200 компании в бранша, които управляват над 15 хил. камиона.

Като важна първа стъпка определи румънският президент Клаус Йоханис решението на ЕС за присъединяването на Румъния и България към Шенген по въздух и море от март 2024.

„Този положителен етапен резултат се дължи на активното ангажиране на всички институции с отговорности по темата, особено на МВР и МВнР“, се посочва в изявление на държавния глава, публикувано на официалния сайт на президентската институция.

И още: „Приоритетната цел на Румъния остава пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген, като премине през последния етап, а именно премахването на контрола по вътрешните сухопътни граници, както е предвидено в приетото решение на Съвета на ЕС“, отбелязва Клаус Йоханис.

По думите му влизането на Румъния във въздушното и морското Шенгенско пространство е важна и полезна стъпка за румънците.

Реакцията на румънския премиер Марчел Чолаку:

„Обещахме, направихме! Вече е официално: от март въздушните и морските граници ще бъдат премахнати и ще можем да издаваме шенгенски визи. След 13 години на провали и унижения, това правителство започна процес, който е необратим от днес (30 декември). Следващата година ще продължим усилията за окончателно приключване на този процес“, написа министър-председателят на официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук.

Министърът на вътрешните работи Каталин Предою благодари на всички партньори за решението относно влизането на Румъния в Шенген.

А румънският евродепутат и лидер на партия „Народно движение“ Еуджен Томак изрази надежда, че на следващия Съвет по правосъдие и вътрешни работи ще бъде определена дата и за сухопътното влизане на Румъния в Шенген, защото „това очакват милиони румънски граждани и предприемачи в Румъния“.