Роберта Мецола: Няма причина да не приемем България в Шенген

0
35
Мецола и Денков ЕП. СНИМКА :ЕВРОПАРЛАМЕНТ

Денков от своя страна обясни, че няма План Б за приемането ни

Темата Шенген и приемането на България в еврозоната бяха ключови при съвместната пресконференция след двустранната среща на премиера Николай Денков и председателя на ЕП Роберта Мецола в Страсбург.

Мецола изрази съжаление за отложеното приемане на София и Букурещ в Шенген през миналата година.

„Ние заставаме напълно зад вас. Няма причина да не сте част от това пространство, след като се изпълнили всички условия от вече 11 години. Надявам се, че по време на испанското председателство ще бъдат положени всички усилия. Друг важен въпрос за България е приемането в еврозоната и за мен няма съмнение, че еврозоната е най-доброто и насърчваме усилията на вашето правителство в покриване на всички условия. За мен е ясно, че това е най-доброто за предприемачите, българите, както и за финансовата стабилност. Затова е важно постигнатото ротационното управление в България, което дава перспектива за стабилност“, заяви Мецола, която подчерта и благодарността на ЕС за подкрепата на България в помощта за Украйна.

Денков от своя страна потвърди ангжимента на страната ни и благодари за подкрепата за Шенген и еврозоната.

„Нуждаем се от тази подкрепа, ще продължим усилията, защото е важно за България. Имаме нужда от тази помощ, ще продължим да работим усилено, защото е важно за израстването на България като модерна държава – с високотехнологична икономика, добре развити институции и всички други важни структури в една държава, които я правят стабилна“, поясни министър-председателят.

Той беше категоричен, че няма план Б за приемането на България в Шенген.

„Ние полагаме всички усилия, за да се вземе решението през декември – членовете на кабинета, министрите. Много от услията остават невидими, защото са дипломатически. Надяваме се на положително решение на Съвета“, заключи той.

Денков опредли гласуваният вот на недоверие като отклоняване от основната цел, а именно изпълняване на програмата на кабинета и приемане на законодателството.