Руснаци се вдигат на бунт срещу мобилизацията на Путин

0
131
Призивът на "Весна".

Призивът е на младежкото демократично движение „Весна“

 На протестни действия срещу обявената от руския президент частична мобилизация призовава в телеграм и другите социални мрежи Младежкото демократическо движение „Весна“ (Пролет). Протестите са под мотото „Не на могилизацията“, игра на думи, идваща от руската дума могила, която означава гроб. Това съобщава Offnews.

„Току що Владимир Путин обяви „частична“ мобилизация в Русия. Това означава, че хиляди руски мъже – наши бащи, братя и съпрузи – ще бъдат хвърлени в месомелачката на войната. За какво ще умират? За какво майките и децата ще проливат сълзи? За двореца на Путин. Сега войната истински ще влезе във всеки дом и всяко семейство. Досега властите говореха ,че воюват само „професионалисти“ и, че те ще победят. Стана ясно, че не побеждават, и за фронта започнаха да събират затворници. А сега е обявена мобилизация.

Значи положението е крайно тежко. Войната вече не е „някъде там“ – тя дойде в нашата страна, нашите домове, за да вземе нашите близки. И те трябва да загиват, за да поправят грешките на путиновия режим, който вкара Русия в чудовищна касапница, изолация и нищета.

Депутати и чиновници, които ежедневно виеха за нуждата от мобилизация, ще си останат в своите топли кресла – живи и здрави. Ние считаме, че точно те трябва да бъдат мобилизирани и пратени в Украйна – сами да гинат за болните си фантазии, а не да отправят на смърт обикновени момчета.

„Весна“ обявява общоруска акция срещу мобилизацията – призоваваме ви да излезете по улиците на руските градове още днес в 19:00. Скоро ще обявим местата за Москва и Санкт Петербург. В регионите призоваваме самостоятелно да изберете местата и да ни ги съобщите в чат ботовете, за да ги посочим в списък.

Протестната акция е само началото. Ние сме уверени, че решението за „могилизация“ може да стане краят на тази власт. Сега на страната ни й е нужно да излезем. Всичко е в нашите ръце.

Днес, 21 септември, в 19:00 часа по местно време в центровете на всички руски градове.“

Неформалната младежка организация „Весна“ е създадена на 3 февруари 2013 година в Санкт Петербург в резултат на обединение на младежката секция на партия „Яблоко“, и организациите „Отбрана“ и „Солидарност“. Първоначално се занимава с локални градски проблеми, като, например, кампания за развитие на нощния градски транспорт или тази против задължителната регистрация по местожителство. През 2017 се „Весна“ се включи в акцията за допускане на Алексей Навални до президентските избори през 2018. След 24 февруари „Весна“ стана един от организаторите на антивоенните протести в цяла Русия, като тази на 27 февруари, при която бяха задържани над 2800 души.