Министър Ангелкова: Вандализъм е да се рушат дюни

Разчитаме на гражданското общество да ни сезира при нарушения, обяви министърът на туризма

0
37
дюни
Николина Ангелкова

Тя благодари на институциите за добрата координация

Вандализъм е да се рушат природни забележителности каквито са дюните на морския плаж при къмпинг „Смокиня“. Изготвени са промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които да допринесат за опазването на дюните. В тях се въвеждат санкции за разрушаване на дюни, като глобите за това могат да достигнат до 20 хил. лв. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Плюс/минус“ по Нова телевизия.

Част от разрушените дюни попадат в границите на отдадения за стопанисване плаж „Смокините север“, информира министърът. Тя обясни, че на концесионера може да му бъде наложена санкция в размер на 5 на сто от годишната концесионна такса, ако се установи, че не е спазил задълженията си по договор. В документа за управление на морския плаж е записано, че стопанинът е задължен да опазва дюните от действия на трети лица и извън активните летни месеци. При установяване на такива нередности той е длъжен да информира компетентните институции.

Ние сме безкомпромисни по отношение на контрола, категорична бе министър Ангелкова. Тя обясни, че е извършено допълнително обследване, което ще покаже точните граници, и ще се прецени каква част от разрушената дюна е в рамките на концесионираната територия. Степента на увреждане на природната забележителност ще определи РИОСВ.

Министърът посочи, че след получаване на сигналите за разрушаване на дюните е направена своевременна организация на експертите и веднага са изпратени екипи за проверка на място. Благодаря на прокуратурата, на МВР и на специалистите от РИОСВ за сътрудничеството и добрата координация, каза още тя. Разчитаме на гражданското общество да ни сезира при нарушения, коментира министър Ангелкова. Тя призова всеки, които има сигнали за незаконни дейности, да ги изпраща към министерството. В активния летен сезон аз и екипът ми винаги сме на място и проверяваме спазването на концесионните договори, заяви министърът.