Министър Ангелкова: На плаж „Слънчев бряг – централен“ има осигурен достъп за хора с увреждания

Прогнозите за този туристически сезон са за 5 % ръст на туристи

0
115
плаж
Министър Ангелкова направи проверка на плажа Слънчев бряг-Централен. СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА

Проверката на ивицата не откри нарушения

На плаж „Слънчев бряг- централен“ има осигурен специален достъп за инвалиди, коeто е много важно, защото така ивицата предлага равни условия за всички туристи. Това констатира министърът на туризма Николина Ангелкова при инспекция на място. И допълни, че един от приоритетите на министерството е повече ивици да имат специално предназначен вход за хора в неравностойно положение. Полагаме усилия в тази посока от миналата година, работата ще продължи и през този сезон, обясни още министър Ангелкова. Стопанинът на плажа е предвидил и персонал, който да помага на хората с уврежданията, а чадърите за тях са безплатни.

Спасителните постове отговарят и дори надвишават съгласуваната схема с министъра за осигуряване на водоспасителната дейност. В момента по схема е трябвало да бъдат разкрити 3 спасителни поста, но още сега доброволно са разкрити и вече работят всичките 22 поста, които трябва да бъдат осигурени за активния летен сезон в периода 1 юли- 31 август. Работи и медицински пункт. Поставените преместваеми обекти също отговарят на одобрените от министерството параметри и заемат утвърдените площи. Има отделена и задължителната свободна зона за поставяне на лични плажни принадлежности.

Проверката на морски плаж „Слънчев бряг – централен“ не откри нарушения, обобщи министър Ангелкова. И коментира, че е добро начало и в първите дни на летния сезон всичко на плажа е наред и той е подготвен, спазвайки всичките изисквания да посрещне туристите.

Преди това тя откри летния сезон в Созопол.

Морският туризъм е ключов продукт за развитието на целия сектор. Поздравявам ръководството и жителите на Созопол за постигнатите отлични резултати в утвърждаването на общината и България като атрактивна лятна и културно-историческа дестинация. Това заяви министър Ангелкова при откриването на новия сезон в града. На церемонията присъстваха кметът Панайот Рейзи, представители на бизнеса и други официални лица.

Министър Ангелкова припомни, че през 2017-а от юни до септември страната ни посрещна над 5,3 млн. чужди туристи и повече от 1,6 млн. българи, а прогнозите за тази година са поне за 5 на сто ръст спрямо това. Сериозни надежди дават и данните за първите четири месеца на 2018 – чуждестранните туристически посещения са над 1,7 млн. и отчитат 9,3 на сто увеличение.

Министърът приветства регионалните инициативи за разработване и надграждане на туристическите услуги и предлагането на висококачествен продукт. Тази година туристите ще могат по иновативен начин да разгледат древен Созопол и околностите му чрез общинската дигитална система Benet (beacon network), която запознава с най-значимите местни забележителности.

Тя е част от системата за улично осветление и включва индикативни табели по стълбовете, чрез които се прави „Обиколка на Созопол“ („Тоur de Sozopol“) из архитектурното и културно наследство на града и района. Паралелно с началото на сезона се открива и осмият международен франкофонски фестивал „Солей“, станал традиция за Южното Черноморие. В празниците се включват също посолствата на Франция, Грузия, Румъния, Белгия и за пръв път Азербайджан.