Ангелкова предлага по-високи застраховки за отговорността на туроператорите

0
5
Николина Ангелкова

Застрахователят на „Астрал холидейз“ е изплатил около 200 хил. лв. обезщетения на клиенти на фалиралата компания

Министерството на туризма предлага да се завишат сумите, за които туроператорите да се застраховат в случай на фалит. Това обяви пред Би Ти Ви министърът на туризма Николина Ангелкова с уточнението, че това се предлага, ако браншът е съгласен. Тя посочва, че от над 3500 туроператорски фирми с лиценз само 18 имат „застрахователно покритие“ над 1.4 млн. лв. По данни на ведомството над 1140 фирми поддържат минималната застраховка „Отговорност на туроператора“ от 25 хил. лв., която по никакъв начин няма да покрие щетите на туристите в случай на фалит, обяви министърът.

Преди ден застрахователят на фалиралата „Астрал холидейз“ обяви, че досега са постъпили близо 300 претенции на крайни клиенти на туроператора, а стойността на изплатените обезщетения възлиза на около 200 хил. лева.

Ангелкова обяви, че след фалита на „Томас Кук“ в министерството всеки ден има срещи с представители на туристическия бранш, като предстои такава и с транспортния. След срещите й с двата големи туроператора в Германия ИТС и ТУИ се е разбрало, че те ще могат да поемат значителна част от туристите на „Томас Кук“ за България, което е ключово за запазване на резервирания обичайно капацитет в самолети от фалиралия туроператор и на този в хотелите.

Ангелкова съобщи, няма информация за нестабилност при други туроператори след фалита на „Астрал холидейз“.

В отговор на въпрос министърът съобщи още, че над 12 400 са регистрираните с активни профили места за настаняване в България в единната информационна система. Министерството обаче има информация за общо 19 хил. места за настаняване. На нерегистрираните са изпратени писма да си направят профили до две седмици, в противен случай ще бъдат санкционирани включително и с отнемане на категоризацията.