Стартира разработването на Единната система за туристическа информация

Очаква се тя да повиши приходите в бранша с 20%

0
33
туризъм
Министерство на туризма.

Очаква се тя да тръгне преди началото на следващия летен сезон

От днес започват дейностите по разработване и внедряване на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ). Още със създаването на Министерството на туризма основната цел бе създаването на този регистър, който ще даде възможност да се увеличат приходите от нощувки, системата е и част от борбата със сивия сектор. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при подписването на договора за създаване на системата ЕСТИ.

Фирмата изпълнител е „ТехноЛогика“ ООД, тя бе е избрана чрез открита процедура на база комплексна оценка за техническо предложение и цена. Общата стойност на договора е 1,125 млн. лв. с ДДС.

Шест месеца е срокът за реализация на техническото задание, след това има предвиден тестови период, информира министърът. И посочи, че се очаква през месец май следващата година, преди началото на активния летен туристически сезон системата ЕСТИ да бъде внедрена във всички места за настаняване.

Очакваме изпълнението на договора да е качествено и в срок, категорична бе министърът. Тя посочи още, че от страна на министерството ще бъде извършван непрекъснат мониторинг и контрол.

В системата ще бъдат включени местата за настаняване от клас А и Б, като въвеждането на данните е задължително по закон. Хотелиерите сами ще попълват информацията и това трябва да се прави в реално време при пристигане на туриста. Министър Ангелкова подчерта, че внедряването на ЕСТИ няма да струва нищо за бизнеса, тъй като тя ще бъде интегрирана в системата, с която те работят в момента. Системата ще бъде така изградена, че да дава възможност тези данни да се въвеждат и през смарт телефони. Така ще се възползваме от възможностите на съвременните технологии и допълнително ще се улеснят потребителите, коментира министърът.

Хижи, къщи за гости, апартаментите за гости и други места за настаняване, които се намират в по-трудно достъпни райони, ще могат да предоставят нужната информацията на хартиен носител в кметствата. Те ще трябва да дават своите данни един път месечно и се надяваме така ще улесним максимално хората, които работят в бранша и биха имали трудности с ЕСТИ, каза министър Ангелкова. Кои ще са местата в трудно достъпните райони ще стане ясно, след като изпълнителните извършат първите анализи, които трябва да са готови през август. Предполагам, че те ще са ограничени, защото България е една от страните с най-добър интернет, поясни министърът.

Предварителните прогнози показват, че в рамките на 3 години след въвеждането на ЕСТИ приходите от нощувки трябва да се повишат с 20% спрямо сегашните стойности, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че със системата изцяло се гарантира защитата на личните данни на всички потребители. Ще има ограничен достъп на база на различните правомощия, разписани по закон. ЕСТИ ще се администрира от министъра на туризма, достъп до нея ще имат кметовете, МВР, НАП – съобразно техните компетенции. Достъп само до собствените си профили ще имат представителите на бранша и управителите на хотелите, които въвеждат данните, така че максимално се гарантира защитата на личните данни, заяви министърът.

Последният етап от изграждането включва обучение на потребителите и администраторите на ЕСТИ. Предвидени са присъствени курсове с лектори-треньори, така и видеоматериали и информация на хартиен носител, информира Огнян Траянов, изпълнителен директор на „ТехноЛогика“. Той коментира още, че чрез системата ще могат да се правят различни справки, на база на които да се правят анализи. ЕСТИ защитава светлия бизнес от лошите практики и дава възможност за планиране от Министерството на туризма и бизнеса, обобщи той предимствата на системата.