Борисов подаде оставка, отиваме към предсрочни избори

0
139
борисов
Бойко Борисов

БСП също обяви, че ще върне мандата за съставяне на правителство 

Премиерът Бойко Борисов смята, че след президентските избори има нова политическа ситуация в страната и заяви, че в първия работен ден на Народното събрание след балотажа ще подаде оставката на правителството.Вече има нова политическа ситуация в България, каза Борисов. При новата ситуация става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. В първия работен ден на парламента ще депозираме оставката на това правителство, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в централата на ГЕРБ.Може да кажат, че тласкаме страната към политическа криза, но вече има твърдо ново мнозинство – БСП, ДСБ, ДПС. Те могат да си направят мнозинство и да управляват, продължи Борисов. Премиерът смята, че при новата ситуация нито могат да се правят реформи, нито да се приеме бюджетът за следващата година.

Той декларира, че от ГЕРБ винаги досега са се съобразявали с волята народа и затова поздравява тези, които имат повече от партийния кандидат за държавен глава Цецка Цачева. „Трябва да се знае, че положихме огромни усилия, особено в тази международна обстановка. Трябваше да се съобразявам особено за Избирателния кодекс и с реформатори, и с кого ли не“, каза Борисов и подчерта, че е правил компромиси.Свикването на Велико Народно събрание (ВНС) е задължително, смята премиерът. Той отново повтори, че е за нула лева субсидия за партиите. И се обяви за мажоритарен вот и намаляване броя на депутатите в Народното събрание.Категорична е победата на Радев, категорично е участието на ДПС в този вот, категорично е желанието на БСП да управляват, продължи Борисов.Виждам много грешки, само че ние сме партия, която се учи от грешките си, вземаме си поуки, добави Борисов.По повод конституционната процедура след подаването на оставката Борисов каза, че ГЕРБ ще върне проучвателния мандат на президента за съставяне на правителство.

Най-важното, което ГЕРБ е направил, е строителството на пътища и санирането на жилища, заяви още Борисов. От БСП обявиха, че също ще върнат мандата.„Ще върнем мандата за съставяне на правителство. С 38 депутати няма да правим кабинет. Ще се борим да сме първа политическа сила на предсрочни парламентарни избори и тогава ще съставим кабинет“, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.За да се свика ВНС, трябва да има проект за промяна на Конституцията и той да се подкрепи с 2/3-ти от депутатите. Това до този момент не можа да се случи, допълни тя.