Деница Сачева: Осигурени са помощи за родители, чиито деца учат онлайн, до края на учебната година

0
41
Деница Сачева Снимка: МС

40 млн. лева са изплатени на 48 хил. души от затворени бизнеси, докладва социалната министърка на премиера

40 милиона лева на 48 000 души са изплатени по мярката „Запази ме“ за затворените бизнеси. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в рамките на работното съвещание при премиера Бойко Борисов.

„Осигурили сме още 13 милиона лева за изплащане на компенсации до края на месец април за тези бизнеси, които продължават да бъдат затворени заради пандемията. Има възможност техните служители и работници да получат 75% от осигурителния си доход“, каза още Сачева. Тя уточни, че в понеделник ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди удължаването на мерките 60/40 и 80/20 до края на месец май.

Министър Сачева докладва, че ще продължи и изплащането на компенсации на родители, чиито деца се обучават в дистанционна форма на обучение заради пандемията. „До този момент на 42 хил. семейства, които си гледат децата в онлайн среда, сме изплатили около 39 милиона лева. Разполагаме с още 30 милиона лева, които бихме могли да изразходим за тази мярка. До края на учебната година родителите на тези ученици ще бъдат подкрепени със средства в размер на една минимална работна заплата за едно дете и 900 лева за две и повече деца“, допълни още Сачева.