Деница Сачева: Имената на министрите ще станат ясни в понеделник

0
61
Деница Сачева

ГЕРБ ще върнат мандата на президента изпълнен, увери тя

ГЕРБ ще върнат мандата на президента изпълнен, а имената на министрите ще станат ясни в понеделник. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева в „Денят започва“ по БНТ.

„В момента се водят разговори. Първо по отношение на разпределението по ресори и след това ще започнат и разговорите за конкретни хора, които биха могли да изпълнят политиките“, каза Сачева

„Разговорите за разпределянето на ресори се водят основно от Мария Габриел и се водят с всички политически партии без БСП“, добави Сачева.

„Всичко в политиката е въпрос на доверие“, каза още Сачева.

Според нея няма политическа отговорност за съставяне на редовно правителство. Потвърди, че ГЕРБ продължават разговори с „Продължаваме промяната – Демократична България“, въпреки че те вече отказаха да подкрепят кабинет на Мария Габриел.

„Продължаваме да обсъждаме с тях това, че те трябва да дадат подкрепата си за първия мандат (…) Трябва да се уважи това, че има 650 000 души, които са поставили ГЕРБ-СДС на първо място и няма нужда да се опитваме отново да заблуждаваме хората, като казваме, че вторият мандат е единствената възможност“.

На въпрос защо в пресконференцията си главният прокурор Иван Гешев е споменал единствено името на Бойко Борисов, Сачева заяви, че и ГЕРБ търсят отговора.

„Прави впечатление, че винаги когато страната има категорична възможност да тръгне по европейски път на развитие, винаги се случват различни процеси, които по един или друг начин обвързват съдебната и политическата система и отклоняват страната от този път“.

Доверието в съдебната система не е въпрос само на законодателство, а най-вече на хората, които работят в нея, смята Сачева.

„Програмата за съдебната реформа трябва да се обсъди преди всичко с професионалната гилдия, с хората, които ще са изпълнители на тези политически решения и които трябва да гарантират независимостта на съдебната власт. Такъв разговор по същество до момента не е воден.

Политиците не трябва да се месят в съдебната система, но и съдебната система не трябва да предопределя политическия и геополитическия път на България“, каза Сачева.