И Петър Москов стана клиент на прокуратурата

Става дума за вноса на ваксините „Еувакс” и „Пентаксим” и износа на БЦЖ ваксини

0
128
петър москов
Петър Москов

Обвиняват в понеделник здравният министър за вноса на ваксини от Турция

Прокуратурата се кани да повдигне обвинение на здравния министър д-р Петър Москов за бартера с ваксини между България и Турция. Това става след разследване на  Фрог нюз. Очаква се това да стане в понеделник. За тогава в 11 ч здравният министър в оставка е извикан на разпит в Столичната следствена служба.

Става дума за вноса на ваксините „Еувакс” и „Пентаксим” и износа на БЦЖ ваксини. Преди повече от година стана ясно, че у нас са внесени 100 000 дози ваксина „Еувакс”, която е забранена за употреба в ЕС поради високото съдържание на живак. По-късно разследване на Валя Ахчиева доказа, че и ваксините „Пентаксим”, с които Москов се хвалеше, също са внесени незаконно. От прокуратура отказват да коментират информацията. След първата публикация на Фрог за ваксините, Петър Москов даде пресконференция, на която отрече всички факти и заплаши екипа със съд. За да бъде по-убедителен  пред обществото заяви, че срещу него водим мръснишка кампания. По-късно пред други медии обяви противниците си за хиени. Цялата държавна машина беше впрегната, за да докаже, че Москов е чист като момина сълза.

Всички негови заместници се втурнаха по студията, за да се оправдават за ваксините. Москов пък тръгна да реже лентички с премиера Бойко Борисов, демонстрирайки особена близост. Фрог сигнализира за вноса на „Еувакс“ лично главния прокурор Сотир Цацаров,  ДАНС и омбудсмана Мая Манолова. След проверка ВАП излезе със становище, че ваксините са незаконно внесени и не трябва да се поставят на деца. ДАНС също доказа незаконния внос, но по неясни причини направи извод, че няма виновни. Прокуратурата, обаче не се съгласи със становището на ДАНС и започна свое разследване.

Междувременно бе повдигнато обвинение за безстопанственост на Росен Алексиев във връзка с открити от Софийска градска прокуратура ампули „Тетадиф”, които са били произведени в база на търговското дружество в Люлин, която няма търговско разрешение от ИАЛ да се произвеждат ампули.

Росен Алексиев е замествал управителя на държавната фирма „Бул Био” д-р Любомир Димитров от 23 юни до 1 юли тази година. Именно той бил разпоредил нерегламентираното производство на ампулите „Тетадиф”, съобщи Валя Ахчиева в предаването си „Открито”. Близо 112 000 лв. били щетите на държавата от това  производство, допълни тя.