Масовата ваксинация ще продължи след решението на Европейската агенция по лекарствата за AstraZeneca

0
29
Снимка: Нова

Записаните в електронния регистър ще бъдат уведомени с есемес или имейл

Масовата ваксинация ще продължи след произнасянето на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) по отношение на препарата на AstraZeneca. Записаните в електронния регистър ще бъдат уведомени със СМС или имейл. Това съобщи здравният министър костадин Ангелов на редовния брифинг.

Ако бъде спряна ваксинацията с AstraZeneca, за имунизираните с първа игла с този препарат ще бъде взето европейско решение какво да се прави.

Ангелов увери, че AstraZeneca не причинява нищо. „Няма доказателства за това. Очакваме какво ще каже ЕМА. Съдебно-медицинската експертиза от Пловдив за починалата след ваксинация жена се очаква също тези дни“, заяви министърът и допълни, че българите ще бъдат информирани с истината.

Още 180 хил. дози до края на месеца се очакват от ваксината на AstraZeneca.

В момента се ваксинират хора от имунизационния план срещу COVID-19.

Ангелов отново каза, че има близки, които са ваксинирани с AstraZeneca, затова успокои хората да бъдат спокойни.

България е поръчала близо 4 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

До момента 24 хил. членове на РИК, СИК и ЦИК са се имунизирали с препарата, а дори и да имат само една поставена доза, те ще са защитени, защото както РНК ваксината на Pfizer/BioNTech, така и векторната ваксина на AstraZeneca постига високо ниво на защитеност дори след първата игла, увериха Ангелов и Кунчев. Паралелно с членовете на избирателните комисии се ваксинират и хора от имунизационните фази.