Президентът Радев: България гледа отговорно на отношенията с Франция

Предстои среща между френския президент и премиера Бойко Борисов

0
74
франция
Президентските двойки на България и Франция пред двореца "Евксиноград". СНИМКА: ДАРИК-ВАРНА

Приветствам президента Макрон с добре дошъл след 10 години прекъсване, обяви българският държавен глава

Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция. Това каза държавният глава Румен Радев по време на пресконференцията след срещата му с президента на Френската република Еманюел Макрон в двореца „Евксиноград“ във Варна, предаде „Фокус“.

Бих желал да приветствам президента Макрон с добре дошъл след 10 години прекъсване и да му благодаря, че България е сред първите дестинации в неговата натоварена външнополитическа програма. Възприемам това като качествен ръст в нашите отношения, които имат огромен потенциал за развитие“, заяви Радев. 

Надявам се да изпълним тези отношения с конкретното съдържание във всички области от взаимен интерес. Обсъдихме важните аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи външно търговски партньори. Двустранният ни стокообмен се увеличават непрекъснато и вече достига 1,9 млрд. евро. Имаме всички предпоставки да постигнем много повече“, каза още Румен Радев.

Срещата между президентите Еманюел Макрон и Румен Радев бе в резиденция „Евксиноград“. Държавните глави на Франция и България са придружавани от съпругите си.След това ще проведе среща и с премиера Бойко Борисов.

Срещата на „четири очи“ между Борисов и Макрон ще бъде последвана от пленарни разговори, в които от българска страна ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов.