Протестиращите полицаи поискаха и нов Закон за МВР

В протеста се включиха и пожарникари. Един от тях носеше табела с надпис: "Каска - 1990 г. Облекло - 2002 г. Втора употреба!"

0
74
мвр
И пожарникарите протестираха. СНИМКА: КЛУБ ЗЕТ

Заплашиха с нов протест през септември, ако исканията им не бъдат удовлетворени

С химна на България започна националният протест на служителите на МВР.

Сърбалите се на пл. „Народно събрание“ почетоха с 1 минута мълчание паметта на загиналите по време на изпълнение на служебния си дълг. Протестът на служителите на МВР започна със закъснение, тъй като част от участниците от други градове бяха забавени заради тежкия пътен инцидент, който временно затвори в двете посоки АМ „Тракия“.

МВР
Униформените се заканиха да протестират и през септември. СНИМКА: КЛУБ ЗЕТ

Стотици униформени протестираха с искания за увеличение на заплатите, пари за униформи и нов закон за МВР. Преди началото на протеста председателят на СФСМВР Валентин Попов заяви, че не подлежи на преговори искането им за увеличение на заплатите от тази година, а по въпросите за конкретна цифра може да се преговаря. Той заяви, че не вярва, че няма ресурс в бюджета на МВР, тъй като непрекъснато се говори за увеличена събираемост, за което служителите на ведомството имат сериозна заслуга.

Редица от участниците бяха поставили на фланелките си надписа „Аргумент“. Така те отговориха на репликата „Не искам условия, а аргументи“, произнесена от вътрешния министър Валентин Радев през миналата седмица към полицейските синдикати.

В протеста се включиха и пожарникари. Един от тях носеше табела с надпис: „Каска – 1990 г. Облекло – 2002 г. Втора употреба!“

Служителите на МВР са недоволни от размера на трудовите възнаграждения в системата, от лошите условия на труд, от противоречивата нормативна база, от драстичното нарушение на принципа „за равен труд – равна заплата” и неравнопоставеността на служители с еднакъв статут, липсата на мотивация за развитие в кариерата и повишаване на квалификацията.

Според протестиращите ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще има нов протест през септември.