Ангелкова: Плажовете ще са готови за български туристи още от 1 юни

0
11
Николина Ангелкова. СНИМКА: МС

Хотелиерите да обособят места за изолация за заразени с Covid-19, а чуждестранните туристи да влизат у нас с декларация, предлага тя

Работим по сценария от 1 юли да започне активният летен сезон по българското черноморие. Това означава, че оттогава планираме да посрещаме чуждестранни туристи, а още от 1 юни плажовете ще бъдат готови, за да посрещнат български туристи, каза министър Николина Ангелкова в ефира на Nova.

Тя заяви, че на 13 май се очаква Европейският съюз да излезе с единни стъпки по отношение на пътуването в рамките на блока. Колкото до чуждестранните туристи, министър Ангелкова заяви, че води разговори с туроператори от Германия, Чехия, Полша, Унгария, Словакия и Румъния, в това число и с изпълнителния директор на германския туристически гигант TUI.

Според нея е най-важно родният туризъм да може да предлага мерки, които да гарантират здравна безопасност.

„Ние сме на най-ниското равнище по отношение на заразените в региона и това винаги се взема предвид, когато се организира една или друга почивка“, смята Ангелкова.

В момента туристическото и здравното министерства изработват пакет от изисквания за социално дистанциране и дезинфекция в хотелите и местата за настаняване.

„Ако има установяване на служител или турист с коронавирус, трябва той и най-близкият му кръг от контакти да се изолират, като сме предложили хотелиерите да обособят места за изолация“, обяви Ангелкова.

Тя заяви, че заедно със здравното министерство се подготвя и да бъде въведена декларация за пътуване на собствен риск, която чуждестранните граждани да попълват, преди да влязат в страната ни. По нейни думи с тази декларация се предпазва бизнесът, а освен това в нея туристът трябва да посочи дали при евентуално заразяване има здравна застраховка, която да поеме разходите по лечението му, или лично той ще ги поеме.

По отношение на ваучерите тя заяви, че в момента се правят анализи кои групи да ги използват.