До 2000 лв. глоба, ако докоснеш полицай

0
62
полицай
Лидерът на "Атака" в сблъсък с комисар Муеров. СНИМКИ: АРХИВ

Това е една от поправките в Закона за МВР, приети от НС на второ четене

Глоба между 200 и 2000 лева ще се налага на всеки, който наруши физическата неприкосновеност на полицаи или пожарникар „чрез употреба на физическа сила или предмет, ако извършеното не е престъпление. Същите санкции ще търпят и нарушаващите полицейски разпореждания. Това е една от промените в Закона за МВР, приети от депутатите на второ четене днес.

Приетите разпоредби предвиждат още при прекратяване на правоотношенията на служителите на МВР да се изплаща обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат. Общият им брой обаче не може да надвишава 20.

Обезщетения ще се изплащат и за неизползваните отпуски. Служителите със специфична работа, за която се полага безплатна храна, ще получават левовата й равностойност. Пари вместо ободряващи напитки ще взимат и даващите нощни смени за времето от 22,00 до 6,00 ч.

Предвижда се курсантите, завършили редовно Академията на МВР, които преди влизането на закона в сила са назначени или преназначени на длъжност, да служат в МВР най-малко 10 години.

След спор в пленарната зала депутатите отхвърлиха окончателно предложението за създаване на доброволни отряди, които да съдействат на полицията по време на операции и да имат право да проверяват документи за самоличност. Това бе предложено от ВМРО. Идеята бе към полицията да има списъци с пълнолетни доброволци, с чисто съдебно минало и без висящи дела, както и със задължително основно образование. Те трябваше да бъдат включвани при акции на полицията най-вече срещу битовата престъпност в малките населени места. Предложението първоначално бе подкрепено от ГЕРБ, но след кратка почивка представителите на управляващата партия оттеглиха подкрепата си и предложението не мина на второ четене.